Interview: Abdellatif Kechickhe – Venus Noire

Ze sleet haar leven als kermisattractie en eindigde als afgietsel in een Parijs museum. Regisseur Abdellatif Kechiche rakelt Europa’s racistische roots op in Vénus Noire, het aangrijpende verhaal van de Zuid-Afrikaanse Saartjie Baartman (1789-1815). ‘Ik weet wat het is om als outsider, immigrant en artiest te vechten tegen vooroordelen.’

Hebben je eigen Tunesische roots daarin een rol gespeeld?
Kechiche: Net als Saartjie weet ik wat het is om als outsider, immigrant en artiest te moeten opboksen tegen vooroordelen. Ik heb natuurlijk niks meegemaakt in vergelijking met haar, maar ik kon haar pijn wel voelen.

Ben je zelf ook het slachtoffer van racisme geweest?
Kechiche: Ik ben opgegroeid in de jaren zestig toen Frankrijk haar koloniale periode nog maar net afgesloten had. In mijn jeugd hing dus zeker nog een racistische sfeer in de lucht maar dat veranderde in de jaren tachtig toen François Mitterand aan de macht kwam. Plots was ras en afkomst geen issue meer en voelde ik me ook meer Fransman. Jammer genoeg is het discours de jongste tien jaar opnieuw extremistischer en racistischer geworden, zowel op straat als in de politiek. Je kunt het natuurlijk onmogelijk vergelijken met de periode van de slavernij maar het komt misschien extra hard aan omdat we ondertussen het verleden kennen en weten hoe tragisch de gevolgen van discriminatie kunnen zijn. In die zin heeft de film een heel actuele dimensie. Jammer genoeg.

Vénus Noire is niet alleen je eerste, Engelstalige maar meteen ook je eerste historische film. Was het aanpassen?
Kechiche: Pas vraiment. De vertelstijl en de thema’s liggen in het verlengde van mijn vorige films. Alleen de taal en de kostuums zijn anders. Misschien dat ik iets minder bewegingsruimte had omdat ik de historische feiten trouw moest blijven maar mijn cinematografische visie en mijn manier van werken zijn dezelfde gebleven. Wel moest ik er deze keer al eens een tolk bijhalen op de set. (lacht) (Dave Mestdach)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content