Indiaanse activist en acteur Russell Means overleden

© Reuters

De Indiaanse activist en Hollywoodacteur Russell Means, één van de leiders van de destijds spraakmakende bezetting van Wounded Knee, is op 72-jarige leeftijd in zijn ranch in Porcupine, South Dakota, overleden.

Means, die tot de Sioux-stam van de Oglala-Lakota behoorde, overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker. Means was een van de meest prominente figuren van de American Indian Movement (AIM) en stelde in de jaren ’60 en ’70 met grootschalige acties de onderdrukking van Amerika’s autochtone bevolking en het niet naleven door Washington van de verdragen met Indiaanse stammen aan de kaak.

Zo steunde hij in 1973 ook de gewapende bezetting van het plaatsje Wounded Knee in South Dakota. Indianen gijzelden er 27 mensen en eisten de afzetting van een corrupt stamhoofd. De belegering van Wounded Knee duurde 71 dagen; in die periode kwam het herhaaldelijk tot vuurgevechten met de “Feds”.

Means heeft steeds ontkend dat de AIM het geweld zou prediken. Later schopte Meads het tot Hollywoodacteur. Zijn filmdebuut, als Chingachgook in “The Last of the Mohicans” uit 1992, werd meteen zijn bekendste rol, al speelde hij ook (bij)rollen in Oliver Stone’s “Natural Born Killers” en de remake van “Pathfinder”. Zijn laatste rol was die van Intshu-tsuna in de film “Winnetou: The Beginning” die pas volgend jaar in première gaat. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content