‘Ik zie Anton Corbijn als een loner’ (Klaartje Quirijns)

© Julia M. Free

Meer nog dan de fotograaf toont Klaartje Quirijns de mens Corbijn in haar indringende documentaire ‘Anton Corbijn inside out’ over de Nederlandse topfotograaf. Een gesprek met de regisseuse.

Op 5 mei ging in het Antwerpse Cinema Zuid ‘Anton Corbijn inside out’ in première. In de documentaire dringt de Nederlandse regisseuse Klaartje Quirijns tot in de ziel van de befaamde topfotograaf. Het resultaat is een mooi en intiem filmportret van een van de meest invloedrijke visueel kunstenaars van de afgelopen decennia.

Wie is Anton Corbijn? Hoe functioneert hij? Meer dan drie jaar lang duurde het vooraleer Quirijns deze vragen kon beantwoorden. Ze volgde hem al die tijd over de hele wereld. De twee leerde elkaar kennen tijdens een expo in een Rotterdamse kunsthal. Pas later, in Londen, raakten ze echt bevriend en ontstond het idee voor de documentaire.

Dat de samenwerking niet altijd van een leien dakje liep, blijkt uit het gesprek met de documentairemaakster. ‘In het begin bemoeide hij zich met de cameravoering, en dat irriteerde mij heel erg’, vertelt Quirijns. Maar met het resultaat was Corbijn best tevreden, hoewel hij vond dat hij als een eenzame man wordt geportretteerd. ‘Maar dat is hij ook een beetje. Ik zie hem als een loner’, zegt ze. (DB)

Herbekijk het interview

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


(Video: Julia M. Free)

Anton Corbijn begon zijn carrière in 1972 bij het Nederlandse muziektijdschrift Oor en fotografeerde zich naar de absolute top met werk voor onder andere Metallica, U2, Bjork, Robert de Niro en David Bowie. Hij regisseerde ook twee films: Control (2007), over het leven van Joy Division-frontman Ian Curtis, en The American (2010), met in de hoofdrol George Clooney. Corbijn won verschillende prijzen, zoals de Pop Pers Prijs in 2000. In 2007 ging hij op het Festival van Cannes met twee prijzen naar huis voor Control. Corbijn ontwierp ook platenhoezen en regisseerde videoclips. Voor een clip van Nirvana won hij een MTV Award.

Klaartje Quirijns maakte eerder documentaires als The brooklyn connection (2005). In 2011 regisseerde ze Peace vs justice, over de spanning tussen het Internationaal Strafhof in Den Haag en de inwoners van Noord-Oeganda. Momenteel werkt ze aan de film The new American dream, over de invloed van psychotherapie op de moderne maatschappij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content