Het filmjaar volgens Sight & Sound

De twaalf beste films van het afgelopen jaar volgens internationale critici in de ‘critic’s poll’ van filmmaandblad Sight & Sound.

Het Britse cinefiele maandblad Sight & Sound doet elk jaar (en ook elke tien en elke 50 jaar) een beroep op internationaal gerenommeerde filmcritici om hun stem uit te brengen voor de befaamde ‘critics poll’.

Omdat 2010 alweer (bijna) verleden tijd is, verscheen gisteren op de website van Sight & Sound een top 12 van de beste films van het afgelopen jaar.

Opmerkelijk is dat ‘Avatar’ van James Cameron hier nergens te bespeuren valt en dat deze lijst vooral een triomf is van kleinere auteurfilms. Toch zijn de 85 filmcritici niet ongevoelig voor grote successen, met prijsbeest ‘The Social Network’ van David Fincher op een zegevierende eerste plaats. Voorts zien we ook een hele hoop (exotische) films die afwijken van de typische Hollywoodcinema (zoals ‘Uncle Boonmee Who Can Recall his Past Life’ en het Zuid-Koreaanse ‘Poetry’), een pakkend terrorismedrama dat oorspronkelijk voor tv bedoeld was (‘Carlos’ van Olivier Assayas), Britse parels (‘Another Year’ van Mike Leigh en ‘I Am Love’ van Luca Guadagnino), indies uit de V.S. (Winter’s Bone van Dabra Granik), een Chileense documentaire (‘Nostalgia for the Night’) en de meest recente film van ‘nouvelle vague’-pionier Jean-Luc Godard (‘Film Socialisme’)

Op de website kan je de favorieten van elke criticus afzonderlijk bekijken en vergelijken.

Je kan ook de ‘decenniumpoll’ of de ‘greatest film poll’ raadplegen.

Hier is de top 12:

1 THE SOCIAL NETWORK David Fincher

2 UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVE Lung Boonmee raluek chat

3 ANOTHER YEAR Mike Leigh

4 CARLOS Olivier Assayas

5 THE ARBOR Clio Barnard

6 WINTER’S BONE Debra Granik

7 I AM LOVE Luca Guadagnino

8 THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU Andrei Ujica

9 FILM SOCIALISME Jean-Luc Godard

10 NOSTALGIA FOR THE LIGHT Patricio Guzmán

11 POETRY Lee Changdong

12 A PROPHET Jacques Audiard

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content