Fragment: Little Big Man

Als chroniqueur van wat er leefde onder de Amerikaanse jeugd in de sixties maakte Penn ook zijn film over de hippies en protestcultuur.

Little Big Man (1970)
***
(Paramount)

Arthur Penn schildert in een grillige opeenvolging van wervelende tableaus hoe het er werkelijk aan toeging in het verre westen. Met liefde, respect en gevoel voor authenticiteit en gelukkig zonder sentimenteel schuldbesef brengt hij een warme hulde aan de door de blanken vernietigde Indianencultuur.

In een aanvankelijk desoriënterende mix van drama, farce en satire krijgen we in flashback het ongelofelijke levensverhaal van de enige overlevende van generaal Custers beruchte nederlaag bij Little Big Horn. Jack Crabb (Dustin Hoffman) werd als blank kind door de Cheyenne ontvoerd en geadopteerd. In zijn daaropvolgende strijd zit hij gekneld tussen twee culturen en moet hij voortdurend van kamp wisselen.

Tragisch hoogtepunt is de gruwelijke reconstructie van de Washita River-slachtpartij in 1868, waarmee Penn ook verwijst naar een traumatische actuele variante: de slachting door Amerikaanse soldaten van Vietnamese burgers in My Lai.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content