Filmfestival Venetië opent zonder zwaartekracht

Met de wereldpremière van ‘Gravity’, een scifi-survivaldrama met George Clooney en Sandra Bullock, werd het 70ste Filmfestival van Venetië op gang geschoten. Een vooruitblik van Focus-filmrecensent Dave Mestdach

Voor zijn zeventigste jubileumeditie heeft het Filmfestival van Venetië weliswaar een aardig aantal auteursfilms weten te verzamelen, met nieuw werk van onder meer Kelly Reichardt, Stephen Frears, Tsai Ming-Liang, Jonathan Glazer, Terry Gilliam, Errol Morris en Hayao Miyazaki. Alleen valt het programma qua star power lelijk tegen in vergelijking met vorige edities en dus stuurden heel wat journalisten, nu de media meer dan ooit meedraaien in de commerciële mallemolen, hun kat.

Het oudste filmfestival ter wereld – sinds vorig jaar terug geleid door Alberto Barbera – krijgt de jongste jaren dan ook vanuit twee hoeken alsmaar fellere concurrentie. Enerzijds is er het van oudsher deels overlappende A-festival van Toronto dat meer dan ooit een vedettenfeestje lijkt en een grabbelton van wat Hollywood in het najaar qua betere film in de aanbieding heeft.

Ook nu weer wist Toronto enkele toptitels die aanvankelijk voor Venetië waren getipt in extremis af te snoepen, waaronder August: Osage County (van John Wells met Meryl Streep, Julia Roberts, Benedict Cumbatch en Ewan McGregor) en Steve McQueens slavendrama Twelve Years a Slave (met Brad Pitt, Benedict Cumberbatch en Michael Fassbender).

Voeg daar nog de binnenlandse concurrentie van het voor begin november voorziene filmfestival van Rome aan toe waar de oude Mostra-baas Marco Muller sinds twee jaar de plak zwaait, én de algehele malaise binnen de filmindustrie. En je begrijpt dat editie zeventig voor Barbera en co allesbehalve een dolce far niente is.

Hoewel het ontegensprekelijk rustiger is dan gewoonlijk op het Lido en er een zekere fatigue in de Adriatische lucht hangt, betekent dat uiteraard niet dat er daarom niks te beleven valt. Openen deed het festival namelijk met met Gravity, een scifi-survivaldrama van rasfilmer Alfonso Cuaron (je kent hem van Y tu Mama tambien en Children of Men) met Sandra Bullock en George Clooney als twee astronauten die tijdens een noodlottige ruimtemissie op drift slaan op duizend kilometer boven de Aarde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Over dat gebrek aan starappeal zul je de paparazzi dan ook zeker niet horen klagen, al kwamen Bullock en Clooney wel enkel handjes schudden op de rode loper en bewaren ze hun interviews voor na het festival.

Of hoe zelfs een filminstituut als dat van Venetië zich noodgedwongen moet schikken naar de commerciële grillen en willen van Hollywood en zijn van vanitas fonkelende sterren.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content