Filmfestival van venetië: William Friedkin krijgt ere-Gouden Leeuw

De 77-jarige New Hollywoodbeeldenstormer William Friedkin krijgt in Venetië de Leone d’Honore in de handen gedrukt, en dat is – gezien zijn bijna vijftigjarige filmcarrière – nog geen klein beetje verdiend.

Straks krijgt William Friedkin hier op het Lido de Leone d’Honore in handen gedrukt, en dat is nog geen klein beetje verdiend. De inmiddels 77-jarige New Hollywoodbeeldenstormer heeft immers een bijna vijftigjarige carrière achter de rug die zijn weerga niet kent. Tenzij je Coppola of Scorsese heet misschien.

Dat Friedkins hoogdagen allang achter de rug zijn – hij maakte in 1970 met The French Connection de ultieme fouteflikkenthriller en in 1973 met The Exorcist de moeder aller huiverhits – is je reinste quatsch. Ook later leverde Hurricane Billy, zoals hij omwille van zijn legendarisch opvliegende temperament werd gedoopt, met de regelmaat een mild subversieve mainstreamfilm af die de maaltanden tand des tijds moeiteloos wist te doorstaan. Denk maar aan de controversiële psychopatenthriller Cruising (1980) waarin Al Pacino het hedonistische homomilieu van New York induikt. Aan de nog foutere flikkenthriller To Live and Die in LA (1984) met Willem Dafoe als sardonische valsemunter. Of aan zijn voorlopig laatste wapenfeit: de kolkende comedy noir Killer Joe (2012) met Matthew McConaughey als sheriff binnen de diensturen en pedofiele psychoot daarbuiten.

Om Friedkin de eer te gunnen die hij verdient wordt in Venetië ook een nieuwe, digitaal gerestaureerde versie van Sorcerer (1977) vertoont, zijn magistrale remake van Clouzots suspenseklassieker Le Salaire de la Peur, met Roy Scheider als een trucker die zijn leven riskeert door een lading dynamiet door de jungle van Latijns-Amerika te loodsen. Indertijd flopte Sorcerer royaal aan de kassa – met dank aan Star Wars dat in dezelfde week uitkwam, al bleef de reputatie van de film daarna alsmaar groeien en staat hij ondertussen te boek als één van de meest onderschatte cultspektakels van de glorieuze New Hollywoodjaren zeventig. Felicitazione, Billy!

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content