Filmfestival van Cannes opent met Moonrise Kingdom

Het 65e Filmfestival van Cannes wordt woensdagavond afgetrapt met de wereldpremière van Moonrise Kingdom. Tien dagen lang passeert world’s finest op gebied van cinema de rode loper in de Zuid-Franse badplaats.

De 65 editie van het Filmfestival van Cannes wordt woensdag 16 mei afgetrapt met de wereldpremière van Moonrise Kingdom, het nieuwe pubersprookje van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson met onder meer Bill Murray en Bruce Willis in de hoofdrol.

Tien dagen lang is de Zuid-Franse badplaats the place to be voor filmsterren, regisseurs en journalisten van over de hele wereld. Zo passeren naar verwachting klinkende namen als Brad Pitt, voor de thriller Killing Them Softly, Reese Witherspoon, voor het drama Mud van Jeff Nichols en Nicole Kidman, voor de thriller The Paperboy, de rode loper op de bekende boulevard La Croisette.

In totaal dingen 22 films naar de prestigieuze Gouden Palm. Onder de kanshebbers noteren we onder andere Cosmopolis van de Canadees David Cronenberg, Amour van de Oostenrijkse cineast Michael Haneke, die intussen kind aan huis is in Cannes, en The Angels’ Share van de Britse regisseur Ken Loach, die al drie keer de hoofdprijs in de wacht sleepte. Ook De Rouille et d’Os van Jacques Audiard met actrice Marion Cotillard en onze eigenste Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, doet een gooi naar ’s werelds meest prestigieuze filmprijs.

De jury die de Gouden Palm op zondag 27 juli zal uitreikt, staat dit jaar onder leiding van Nanni Moretti, een van de bekendste Italiaanse filmregisseurs die vaak in zijn eigen films de hoofdrol vertolkt. In 2001 won hij in Cannes de Gouden Palm met de prent “La stanza del figlio”.

Het festival wordt afgesloten met het drama Thérèse Desqueyroux. Meteen een eerbewijs aan de onlangs overleden Franse filmmaker Claude Miller. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content