Film Fest Gent lost programmatie: geen landenfocus meer, wel origineel kortfilmconcept en Belgen in competitie

Geen landenfocus dit jaar voor de vijftigste editie van Film Fest Gent, die loopt van 10 tot 21 oktober. Wel een ongewoon kortfilmconcept en enkele bekende namen in competitie, onder wie twee Belgen.

De jubileumeditie van het Gentse filmfestival werd donderdag traditiegetrouw voorgesteld in Sphinx Cinema in Gent. 

De programmatoren laten de gekende focus op een bepaald filmland voortaan dus achterwege. ‘Een bewuste keuze’, klinkt het bij programmadirecteur Wim De Witte en coprogrammator Michiel Philippaerts. ‘Het verlaten van de landenfocus opent nieuwe horizonten.’

Het filmfestival komt dit jaar met het originele concept ‘2×25′ op de proppen: 25 componisten werden uitgenodigd om een kort muziekstuk te schrijven. Vervolgens werd aan 25 filmmakers gevraagd zich door die muziek te laten inspireren om een kortfilm te maken. “We draaiden dus de gebruikelijke werkwijze om, want gewoonlijk komen eerst de beelden en dan pas de muziek”, legt Wim De Witte uit. Zo werd onder meer aan Stijn Coninx gevraagd om een kortfilm te maken op de muziek van Anne Dudley, Gustavo Santaolalla’s muziek was de inspiratie voor Jacqueline Lentzou en Tsar B leverde muziek voor Jessica Woodworth. 

Twaalf films in de officiële competitie, waarvan twee het werk zijn van Belgische cineasten: Baloji, met zijn debuutfilm én tevens Belgische inzending voor de Oscars Augure, en Bas Devos met Here. ‘Er steekt dit jaar veel contrast in de geselecteerde competitiefilms, die het hele spectrum van minimalistisch tot exuberant bespelen’, klinkt het bij de programmatoren. Onder meer Yorgos Lanthimos (Poor Things),  Matteo Garrone (Io Capitano), en Celine Song (Past Lives) tonen er hun nieuwste film.  

De internationale jury van de officiële competitie wordt voorgezeten door regisseur en voormalig Grand Prix-winnaar (Film Fest Gent 2020) Sébastien Lifshitz uit Frankrijk. Onder meer Lukas Dhont zal in de jury zetelen.

Partner Content