Europese filmmakers schrijven brief naar Russische Overheid

Een rist gerenommeerde filmmakers uit Europa is diep bezorgd over het lot van de onlangs gevangen genomen Oekraïense regisseur Oleg Sentsov, en hebben dat de Russische overheid ook schriftelijk laten weten.

‘Volgens de meest recente, beschikbare informatie is de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov gearresteerd door de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) op 11 mei in zijn huis in Simferopol en naar Moskou overgebracht waar hij wordt vastgehouden en een proces afwacht. Reeds gedurende drie weken is geen officiële informatie beschikbaar over de klachten die hem ten laste worden gelegd.’ Zo begint de brief van de European Film Academy ter attentie van de Russische president Vladimir Poetin en zijn directe entourage.

De vereniging met illustere Europese filmprofessionals is diep bezorgd over het lot van hun Oekraïense collega ‘en vraagt zich voortdurend af hoe het met hem gaat en wat zijn toekomst zal zijn.’

Sentsov werd opgepakt tijdens de protesten op het Maidan-plein in Kiev waar hij zich mee verzette tegen de annexatie van de Krim door Rusland. De regisseur wordt beschuldigd voor het organiseren van een terroristische aanval.

In de brief vraagt EFA om de veiligheid van Sentsov te garanderen, zijn verblijfplaats publiek te maken, hem aan te klagen met een erkend misdrijf of hem vrij te laten. En een onderzoek in te stellen naar de schijnbaar arbitraire hechtenis door de Russische geheime dienst (en diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn te berechten).

De brief werd ondertekend door onder andere Pedro Almodóvar, Mike Leigh, Béla Tarr, Aki Kaurismäki, Bertrand Tavernier en Wim Wenders. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content