Europese cineasten roepen op tot ambitieus cultuurbeleid

De oproep voor een ambitieus Europees cultuurbeleid werd onder meer ondertekend door de Belgische regisseurs Luc (links) en Jean-Pierre Dardenne. © REUTERS

Verscheidene Europese filmregisseurs hebben maandag in een communiqué een oproep gedaan voor een ambitieus Europees cultuurbeleid.

Het communiqué, gepubliceerd in de marge van het filmfestival van Cannes, werd onder meer ondertekend door de Belgische cineasten Lucas Belvaux, Jean-Pierre en Luc Dardenne, Joachim Lafosse, Fabrice Du Welz, Michaël R. Roskam, Felix Van Groeningen en Stijn Coninx, en door Europese grootheden als Costa-Gavras, Michael Haneke en Wim Wenders.

Met in het achterhoofd de twee Netflix-films die in het officiële competitieluik van Cannes ’17 zijn opgenomen, herinneren de cineasten eraan dat het integreren van de grote spelers van het internet in de Europese filmproductie bepalend is voor de toekomst van de film. Van Europa verwachten de ondertekenaars de verzekering van een ‘level playing field’, een eerlijker en duurzamer distributiebeleid voor de Europese cinema. Tevens moet Europa zorgen voor een billijke financiering en het dichtstoppen van de fiscale achterpoortjes. De EU moet, steeds volgens de verenigde cineasten, hetzelfde beschermingsniveau hanteren over de hele Unie, ook wat betreft de financiële compensatie voor films die online worden aangeboden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content