Crowdfunding voor ‘Het einde van België’

Twee Nederlandse filmmakers, Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, startten samen een nieuw filmproject ‘Het einde van België’. Niks speciaals aan, ware het niet dat de financiering van het project via crowdfunding gebeurt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op 26 april 2011 wordt er in België een groots feest verwacht. Ons land breekt immers op die dag een nieuw record: één volledig jaar zonder federale regering. Naar aanleiding van dit ‘heugelijk’ moment – want moeten we nu lachen of huilen? – willen de twee Nederlandse (!) regisseurs, die nota bene in ons belgenland geboren en getogen zijn, de politieke situatie in België voor outsiders in beeld brengen, met de gewone Belg die centraal staat.
Sabine Lubbe Bakker maakte eerder al een documentaire, ‘Shout’, over twee jongeren die in de door Israël bezette Syrische Golanhoogte wonen en door te studeren even van de vrijheid mogen proeven. Niels van Koevorden is ook niet aan zijn eerste film toe. Hij is gefascineerd door ex-Joegoslavië en regisseerde in 2003 een docu in de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina, Sarajevo. Zijn laatste prent, ‘Winterslaap in Lukomir’ werd in het zelfde land in een slaperig dorpje in 2010 gecapteerd.

CROWDFUNDING
Crowdfunding houdt in dat het geïnteresseerde publiek in de documentaire kan investeren via een website. Lubbe Bakker en Koevorden hopen tegen 26 april genoeg donaties te hebben ontvangen via www.cinecrowd.nl om de eerste draaidag op het groots Belgisch volksfeest te kunnen starten. De webpagina staat nu bijna één week online. Tot nu toe bracht de crowdfunding 1500 euro op.

Op de webstek van CineCrowd zijn er al twee kortfilms in hun opzet geslaagd. ‘Morgen is alles beter’ van Floris Parlevliet bracht 10.000 euro op nog voor de tijdslimiet om was. Amos Mulder mocht voor zijn ‘Ceci n’est pas un rêve’ 2502 euro in ontvangst nemen. De makers van de films bepalen zelf het bedrag dat ze willen behalen.

Gulle schenkers krijgen er van de regisseurs een kleine attentie voor in de plaats in de vorm van een typisch Belgisch marcelleke met het logo van de film, premièretickets, een dvd met ’the making of’ of zelfs een openluchtvertoning van de documentaire bij hun thuis.

Wie wil doneren, kan dit doen via deze link: cinecrowd.nl/details.php

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content