Cinema’s nieuwe favoriete slechterik: artificiële intelligentie

The Creator © Courtesy of 20th Century Studios
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

AI toch! Vijf films waren artificiële intelligentie de ultieme slechterik blijkt te zijn.

The Creator

Hollywood heeft al langer een fascinatie voor artificiële intelligentie, van 2001: A Space Odyssey over The Terminator tot Her. Maar met minstens vijf films waarin AI de slechterik is in één jaar tijd, mogen we toch van een trend spreken. Zo verschijnt volgende week The Creator, een scifithriller van Rogue One: A Star Wars Story-regisseur Gareth Edwards over een voormalige special-forcesagent die moet verhinderen dat AI de mensheid verwoest. ‘De film speelt zich af in 2070 omdat ik dacht dat dat geloofwaardiger zou zijn, maar daar heb ik intussen spijt van: waarschijnlijk gaat het volgend jaar al echt gebeuren’, aldus de regisseur. Goed om te weten.

Mission: Impossible
Mission: Impossible © National

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

In de zevende film van de franchise krijgt Tom Cruise de onmogelijke missie om The Entity, een ontspoord AI-systeem, uit te schakelen. Toen de makers in 2018 op dat idee kwamen, dachten ze dat het ‘te intellectueel’ zou zijn voor de doorsneebioscoopganger. En toen kwamen ChatGPT en deepfakevideo’s en begreep zowat iedereen waarover het ging. Wat weliswaar niet wegneemt dat de plot van Dead Reckoning Part One volgens AI-experten ‘compleet absurd’ is. In het geval van Mission: Impossible kan ons dat weinig schelen.

Heart of Stone
Heart of Stone © National

Heart of Stone

Ook wel bekend als de Netflixrip-off van Mission: Impossible. Gal Gadot speelt een geheim agent die de wereld moet zien te redden van artificiële intelligentie. Een plot die enigszins bekend in de oren klinkt. Alleen zorgt deze AI voor een beurscrash, krijgt Gadot de hulp van Jamie ‘Fifty Shades of Grey’ Dornan en hangen de geheim agenten rond in skiresorts.

La bête
La bête © National

La bête

Nog niet meteen bij ons te zien, maar onlangs in première gegaan op het filmfestival van Venetië: La bête, het Frans-Canadese scifidrama van Bertrand Bonello waarin Léa Seydoux terug in de tijd reist om haar DNA te ‘zuiveren’ van sterke emoties om te kunnen concurreren met door artificiële intelligentie gestuurde werkrobots. Mocht u er nog aan twijfelen: de meeste filmmakers lijken niet zo’n fans van artificiële intelligentie.

M3gan
M3gan © National

M3gan

Van alle AI-vijanden onze favoriet. Akkoord, M3gan, kort voor Model 3 Generative Android, is nogal obsessief en creepy en ze vermoordt iedereen die haar in de weg staat. Maar als we dan toch ten onder moeten gaan aan artificiële intelligentie, dan liefst in de vorm een sassy robotpop met een goede kledingsmaak, gekke danspasjes en bizarre muzikale intermezzo’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content