Bertolucci reageert: ‘De controverse rond Last Tango in Paris is belachelijk’

Filmmaker Bernardo Bertolucci steunt het initiatief Film4Climate © REUTERS

De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci heeft gereageerd op de controverse die is ontstaan na een opnieuw opgedoken interview uit 2013 over de ‘boterscène’ in Last Tango in Paris.

Hollywood reageert geschokt op een interview uit 2013 waarin Bernardo Bertolucci toegeeft dat Maria Schneider niet op de hoogte was van de precieze details van de verkrachtingsscène in Last Tango in Paris. De beroemde regisseur reageert op de controverse met een statement.

‘Het is een belachelijk misverstand’, aldus de regisseur. ‘Verschillende jaren geleden vroeg iemand me naar de details van de beroemde boterscène. Ik was misschien niet duidelijk dat ik samen met Marlon Brando besliste om boter te gebruiken. We wilden haar spontane reactie op het onfatsoenlijke gebruik van de boter. Dat is waar het misverstand op gebaseerd is. Iemand dacht en denkt dat Maria niet werd verteld dat het om een verkrachtingsscène zou gaan. Dat is niet correct’, licht hij toe.

‘Maria wist alles, want ze had het script gelezen, waar alles beschreven werd. De enige nieuwigheid was het idee van de boter. En dat – en daar hoorde ik zelf pas jaren later over – vond Maria kwetsend. Het is niet het geweld waar ze bloot aan wordt gesteld in de scène waar dit over gaat, want dat stond wel degelijk in het script.’ (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content