Berlinale protesteert tegen gevangenschap Panahi

© Reuters

Een lege stoel op de eerste persconferentie van het filmfestival van Berlijn dient als aanklacht tegen de gevangenisstraf van de Iraanse regisseur.

Jafar Panahi maakt dit jaar deel uit van de jury op het filmfestival van Berlijn. Officieel althans, want Panahi zit momenteel een gevangenisstraf uit van zes jaar. Volgens de Iraanse regering zou hij onder meer een film maken zonder officiële goedkeuring van de machthebbers en zou hij de Iraanse samenleving tegenwerken . Hij werd eerst vrijgelaten op borg, om daarna opnieuw gevangen genomen te worden. Naast zijn gevangenschap mag de regisseur gedurende twintig jaar geen films maken of scripts schrijven, het land niet verlaten en geen woord meer wisselen met de media.

De jury van Berlijn had het tijdens de persconferentie op de openingsdag verschillende keren over de zaak. De stoel van Panahi werd bewust vrij gehouden. Ze verklaarde dat ze hopen dat de films die ze zullen bekronen een waardige erfenis van Panahi zullen zijn. Eerder kondigde het bestuur van de Berlinale al aan dat ze Panahi met verschillende initiatieven een hart onder de riem wilden steken. En niet alleen Panahi, maar met hem ook Mohammad Rasoulof, een andere Iraanse regisseur die door het regime veroordeeld werd. Het filmfestival organiseert een discussieforum met als titel ‘Censored Cinema’. Daar zullen verschillende Iraanse filmmakers debatteren over thema’s als vrije meningsuiting en censuur in hun moederland.

Panahi scoorde in het verleden zelf al in Berlijn. In 2006 won zijn ‘Offside’ er de Zilveren Beer. Maar ‘The Circle’ uit 2000 is ongetwijfeld zijn meest bejubelde film, en tevens ook één van de meest controversiële. ‘The Circle’ levert namelijk kritiek op hoe vrouwen in Iran worden behandeld. Verschillende internationale filmgrootheden zoals Steven Spielberg, Michael Moore en Oliver Stone tekenden al protest aan tegen het lot van Panahi.

Pieter Claes

foto: Reuters
www.bbc.co.uk
www.berlinale.de
www.hollywoodreporter.com

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content