Belgische docu ‘Waiting For August’ genomineerd voor European Film Award

Waiting for August © gf

Het langspeelfilmdebuut van de Roemeens-Belgische cineaste Teodora Mihai, over een tiener die zich ontfermt over haar broers en zussen, is één van de zes genomineerden voor de Europese Filmprijs voor Beste Documentaire.

‘Waiting for August’ is een van de zes kanshebbers op een Europese filmprijs in de categorie Beste Documentaire. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

In haar langspeeldebuut volgt Teodora Mihai de 15-jarige Georgiana Halmac die samen met haar zes broers en zussen in een sociale woningblok aan de rand van de Roemeense stad Bacau woont. Terwijl hun moeder voor enkele maanden de kost verdient in Italië, wordt Georgiana ongewild ‘gepromoveerd’ tot het nieuwe gezinshoofd. De verantwoordelijkheid en zorg voor haar broers en zussen maken daarmee abrupt een einde aan haar eigen puberteit.

‘Waiting for August’ toont aan de hand van intieme scènes uit het dagelijkse leven van Georgiana de fragiliteit van het evenwicht in het gezin, ondanks de verbeeldingskracht en vindingrijkheid waarmee de kinderen de realiteit te lijf gaan.

Internationale prijzen

De docu viel al meermaals in de prijzen. Op het prestigieuze Hot Docs in Canada won Mihai de International Feature Award. Tijdens Visions du Réel kreeg de film bovendien een speciale vermelding van de jury, terwijl het in Karlovy Vary de Prijs voor Beste Documentaire wegkaapte. Ook in Noorwegen, IJsland en Roemenië kreeg de film een onderscheiding. Tijdens het Film Fest Gent was de documentaire de populairste Belgische film op het programma. Op 13 december mag het in Riga meedingen naar een Europese filmprijs.

Waiting for August is momenteel bij ons te zien in enkele bioscopen, waaronder Cartoon’s in Antwerpen en Cinema Aventure in Brussel. Op 16 november is er een speciale voorstelling in Utopolis Turnhout, en op 17 november in Sphinx Gent. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content