Belgische bioscopen lokken meer volk

© BELGA

De Belgische bioscopen hebben er een goed jaar 2015 opzitten, met 21,3 miljoen bezoekers. Dat zijn er 3,8 procent meer dan in 2014, zo blijkt uit een raming van de Federatie van Cinema’s van België (FCB). Vooral in Vlaanderen deed de sector het goed, zegt Thierry Laermans van de FCB.

De bioscopen haalden na twee magere jaren weer het aantal bezoekers van 2012. Belangrijkste reden voor de stijging is het filmaanbod, vooral in het najaar. Amerikaanse blockbusters als “Spectre” en “Star Wars episode 7” deden het uitstekend, maar ook de Vlaamse komedies “FC De Kampioenen: Jubilée Géneral” en “Safety First” lokten veel volk. De lockdown wegens de terreurdreiging in Brussel en het onveiligheidsgevoel na de terreuraanslagen in Parijs hebben de Brusselse zalen wel getroffen, luidt het.

Die gebeurtenissen vielen net samen met cruciale weken voor de sector. Kinepolis-baas Eddy Duquenne liet donderdag wel optekenen dat de effecten inmiddels verdwenen zijn. De marktleider in België hield zijn Brusselse vestiging vier dagen dicht in november. Cijfers over de populairste films van 2015 geeft de federatie niet, maar in de elf Belgische Kinepolis-complexen was de animatiefilm “Minions” de drukst bekeken film van het jaar. “Jurassic World”, “Spectre”, “Star Wars episode 7” en “Fast & Furious 7” vervolledigen de top 5. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content