‘Beasts Of No Nation’ op filmfestival Venetië: Goed gemaakt oorlogsdrama

© gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

De jonge Amerikaanse regisseur Cary Fukunaga, maker van het eerste ‘True Detective’-seizoen, trekt op gruweltrip met Afrikaanse kindsoldaten in de Netflix-film Beasts of No Nation.

Sinds het succes van de HBO-serie True Detective is Cary Fukunaga hot property in Tinseltown. Het is dus niet alleen vreemd dat hij nu met Netflix in zee gaat, ook het onderwerp van zijn nieuwste, straks enkel via streaming te bekijken film – de horreurs van Afrikaanse kindsoldaten – ligt allesbehalve voor de hand.

Dat Fukunaga een aardig stukje kan filmen en oog heeft voor sfeer en detail demonstreert hij ook nu weer. Beasts Of No Nation is een broeierige, bij vlagen behoorlijk brutale trip door een niet nader genoemd West-Afrikaans land in het kielzog van Agu, een jongetje dat door een wreedaardige warlord van zijn familie wordt weggerukt en gedrild en gebrainwasht wordt tot een meedogenloze moordmachine.

Hoe Agu zijn eerste slachtoffer maakt en zijn onschuld verliest, zichzelf en zijn geweten kwijtraakt in een bloeddoorzegen roes van drugs, (seksueel) misbruik en geweld: Fukunaga zet het allemaal onomwonden en met visuele flair in beeld – een beetje in de wrange, funky trant van de Amin-biopic The Last King of Scotland indertijd.

Al wellen algauw de vragen op: heeft Fukunaga überhaupt wel iets over kindsoldaten en postkolonialisme te melden? En geniet hij toch geen klein beetje te veel van het esthetisch in beeld zetten van Agu’s geweldorgieën?

Een goed gemaakt oorlogsdrama dat soms met de exploitationgrenzen flirt en met Idris Elba – Stinger Bell uit The Wire en wie weet de nieuwe, zwarte James Bond – in over-the-top modus als sadistische krijgsheer die zijn eigen kinderenleger heeft gecreëerd.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content