Actrice Sylvia Kristel overleden

De Nederlandse actrice Sylvia Kristel, bekend van haar rol in de erotische ‘Emmanuelle’-films, is op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Ze stierf in haar slaap.

De Nederlandse Actrice Sylvia Kristel is op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Ze stierf in haar slaap, maakte haar management Features Creative Management bekend.

Meer dan 50 films
De actrice, die meer dan 50 internationale films op haar naam heeft staan, laat een zoon (Arthur) achter die ze kreeg met de Vlaamse schrijver Hugo Claus. De laatste jaren woonde ze in Amsterdam en was ze samen met haar partner Peter Brul.

Sylvia Kristel begon haar carrière als fotomodel. In 1972 wordt ze verkozen als Miss TV Europe, waardoor ze internationaal bekendheid krijgt.

In de tweede helft van de jaren 70 krijgt ze te maken met drank- en drugsproblemen na haar liefdesrelatie met de Britse acteur Ian McShane. Ze komt er weer bovenop en pakt haar filmcarrière weer op en dat resulteert onder meer in films als ‘Lady Chatterley’s Lover’ (1981) en ‘Mata Hari’ (1985).

Wereldberoemd als “Emmanuelle’

Sylvia Kristel genoot ook in het buitenland grote bekendheid. In 1973 brak zij internationaal door met de Franse soft-erotische film ‘Emmanuelle’, waarin ze de titelrol speelde. Ze maakte in totaal elf Emmanuellefilms. Door het succes van deze film, werkte ze later met bekende Franse regisseurs als Alain Robbe-Grillet, Claude Chabrol en Roger Vadim.

Haar doorbraak in niet-specifiek erotische films leverde haar rollen op naast topacteurs als Michel Piccoli, Gerard Depardieu en Alain Delon. Ze speelde mee in enkele Nederlandse films waarvan de bekendste ‘Naakt over de schutting’ (Frans Weisz, 1973) en ‘Pastorale 1943’ (Wim Verstappen, 1977) zijn.

Later was ze te zien in diverse Amerikaanse films, zoals ‘Concorde-Airport’ (1979), ‘The nude bomb’ (1980) en de luchtige sekskomedie ‘Private lessons’ (1981), die de box-office cijfers van ‘Emmanuelle’ overtreft.

Naast acteren was Kristel ook een actief als schilder en schrijver. Ze schreef onder andere haar biografie ‘Naakt’ dat in 2006 uitkwam. Dat jaar maakte de topregisseur Roger Vadim voor de Franse televisie de documentaire ‘Star Story’ over haar leven. Haar schilderwerk exposeerde ze in een galerie.

Ziekte

De actrice was al lange tijd ziek. In 2003 bleek Kristel keelkanker te hebben. Na een reeks bestralingen wordt ze genezen verklaard en gaat ze weer aan het werk. Begin 2012 werd voor de tweede keer keelkanker vastgesteld.

In mei werd bericht dat de ziekte was uitgezaaid. In juni kreeg zij een zware beroerte. ‘Ik zou willen dat ik kon zeggen dat er nog hoop op snelle beterschap is’, zei haar zoon Arthur toen. ‘Maar we moeten realistisch zijn.’ Haar behandeling tegen kanker werd toen stopgezet, omdat Kristel te zwak was.

Op 17 oktober is zij aan de gevolgen van deze ziekte overleden. Ze wordt in besloten kring begraven. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content