Acteur Benedict Cumberbatch protesteert tegen ‘onfaire behandeling klokkenluiders’

Benedict Cumberbatch, die Julian Assange vertolkt in ‘The Fifth Estate’, heeft met een opvallende protestactie zijn ongenoegen geuit over de overheidsmaatregelen om klokkenluiders de mond te snoeren.

Op dezelfde dag dat de militair Richard Manning tot 35 jaar cel werd veroordeeld voor het lekken van geheime documenten uitte Benedict Cumberbatch, die Wikileaks-oprichter Julian Assange vertolkt in ‘The Fifth Estate’, z’n ongenoegen over verregaande ‘veiligheidsmaatregelen’ van de overheid met een opvallende protestactie.

Met een bizarre éénmansactie trok Cumberbatch alle camera’s naar zich toe, deze keer niet in z’n rol van Sherlock Holmes maar als verontwaardigde burger. Op de set van de populaire detectivereeks Sherlock verbaasde hij vriend en vijand door – gehuld in een zwart pak en met zonnebril op – een aantal handgeschreven nota’s voor de aanwezige fotografen te houden waarmee de acteur uit onder andere ‘Hawking’ en de Wikileaksprent ‘The Fifth Estate’ zijn ongenoegen laat blijken over de restrictieve maatregelen van overheden om klokkenluiders de mond te snoeren.

David Miranda
‘Harde schijven vernietigen, journalisten vasthouden in luchthavens,… Is dat democratie? Moeten we zomaar pikken dat burgervrijheden worden uitgehold onder het mom van de strijd tegen het terrorisme?’, stond te lezen op de briefjes.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Daarmee verwees Cumberbatch naar de zaak van de Braziliaan David Miranda, die negen uur werd vastgehouden op de Britse luchthaven Heathrow omdat hij als partner van een journalist banden had met klokkenluider Edward Snowden, die eerder dit jaar een ingenieus spionagesysteem blootlegde waarmee de Amerikaanse overheid burgers in de gaten houdt.

In ‘The Fifth Estate’ portretteert Cumberbatch Wikileaks-oprichter Julian Assange. Momenteel houdt Assange zich schuil in de Ecuadoriaanse ambassadegebouwen in Londen. Hij is op de vlucht voor een uitlevering naar de VS waar hij terecht moet staan voor het prijsgeven van ultrageheime militaire documenten. ‘The Fifth Estate’ zal vanaf 4 december in de Belgische bioscoopzalen te zien zijn. (QSS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content