Er zijn uitzonderingen, zoals de Ketnet-film Helden boven alles die 100.000 bezoekers trok, en Het tweede gelaat van Jan Verheyen, die boven 200.000 uitkwam. Ook de derde Kampioenen-film heeft die grens al in zicht.

Maar over het algemeen liep het Vlaamse publiek dit jaar niet storm voor de films van eigen bodem.

De Unie van regisseurs trekt aan de alarmbel. Op 2 februari organiseert de federatie een colloquium in Gent. Daar zal samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds nagedacht worden over de toekomst van de Vlaamse film.

Jan Verheyen wijst op de gewijzigde context, met nieuwe spelers als Netflix. 'De vraag is dan: moeten wij nog films maken waar niemand naartoe komt?' Ook Michaël R. Roskam, voorzitter van de Unie, stelt in De Morgen dat de overheid gerichter moet omgaan met de beperkte budgetten. Tegelijk wil hij dat iets gedaan wordt aan het gedoogbeleid rond piraterij.

Er zijn uitzonderingen, zoals de Ketnet-film Helden boven alles die 100.000 bezoekers trok, en Het tweede gelaat van Jan Verheyen, die boven 200.000 uitkwam. Ook de derde Kampioenen-film heeft die grens al in zicht.Maar over het algemeen liep het Vlaamse publiek dit jaar niet storm voor de films van eigen bodem.De Unie van regisseurs trekt aan de alarmbel. Op 2 februari organiseert de federatie een colloquium in Gent. Daar zal samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds nagedacht worden over de toekomst van de Vlaamse film.Jan Verheyen wijst op de gewijzigde context, met nieuwe spelers als Netflix. 'De vraag is dan: moeten wij nog films maken waar niemand naartoe komt?' Ook Michaël R. Roskam, voorzitter van de Unie, stelt in De Morgen dat de overheid gerichter moet omgaan met de beperkte budgetten. Tegelijk wil hij dat iets gedaan wordt aan het gedoogbeleid rond piraterij.