Muziek Meer dan volume en entertainment: waarom het debuut van Pixies ook na dertig jaar nog overrompelt
Muziek Muziek 20 jaar Ray of Light: hoe Madonna innerlijke rust vond in de elektronica De avontuurlijkste en meest volwassen langspeler van de Queen of Pop viert zijn twintigste verjaardag. Een blik op de plaat die techno naar de mainstream katapulteerde.
Muziek Muziek Hoe soulkoning Otis Redding, vijftig jaar overleden, voor altijd onsterfelijk werd Otis Redding zal voor altijd de man van klassieker (Sittin' On) The Dock of the Bay zijn, maar hij maakte de release van zijn grootste hit nooit mee. Op 10 december 1967 stortte het vliegtuigje dat de Amerikaanse soulzanger van Cleveland naar Madison moest brengen neer in Lake Monona. Kroniek van een kort, maar groots muzikaal leven.
Muziek Muziek IJsberen in een gevangenis zonder tralies: zo gaven de Sex Pistols de punkrevolutie vorm Never Mind the Bollocks van de Sex Pistols was niet de eerste punkplaat uit de geschiedenis, maar ze geldt wel als de belangrijkste en invloedrijkste. Het was een document dat het publiek verdeelde en de wereld in brand zette. Veertig jaar later staat de muziek nog altijd trots overeind.
Muziek Muziek 'Heroes', na 40 jaar opnieuw besproken: 'Gemakkelijk om in te verdwalen, en jezelf weer terug te vinden' Op 14 oktober 1977 kwam 'Heroes' uit, de legendarische plaat van David Bowie. Vorig jaar besprak muziekman Kurt Blondeel het album voor onze Bowiespecial. 'In de studio heerste een sfeer van dolle pret en gulle inspiratie.'
Muziek Muziek Stadions, verdriet en gebalde vuisten: de beste plaat van R.E.M. wordt 25 jaar Nooit heeft R.E.M. mistroostiger en contemplatiever geklonken dan op Automatic for the People, een intimistisch meesterwerk dat op 5 oktober precies een kwarteeuw oud is.
Muziek Muziek Hoe Bob Dylan danste in het vagevuur en er herboren uit kwam Tijdens het grootste deel van de eighties en nineties leek het alsof Bob Dylan zijn beste tijd had gehad. Maar met Time Out of Mind, zijn dertigste studioplaat, luidde hij, zeer verrassend, een creatieve renaissance in die twee decennia later nog altijd voortduurt.
Muziek Muziek Veertig jaar Talking Heads: hoe de jezuïeten wonnen van de punkers De veertig jaar oude debuutplaat van Talking Heads -yep, die met Psycho Killer- klinkt vandaag nog altijd even fris en vitaal. Of hoe een stel nerdy buitenbeentjes zich tot muzikale voortrekkers bombardeerde.
Muziek Muziek Sweet child of us: wat u moet weten over het opnieuw uitgebrachte debuut van Guns N' Roses Op 21 juli 2017 is het dertig jaar geleden dat Guns N' Roses zich het rocksterrendom in speelde met Appetite for destruction, een mix van rauwe stadslyriek, gevoeligheid en een wip met het lief van de drummer.
Muziek Muziek Zolang het maar geen fucking rockmuziek is: 'OK Computer' wordt twintig jaar De derde langspeler van Radiohead, vandaag precies twee decennia oud, groeide uit tot één van de mijlpalen van de nineties en leverde Thom Yorke en de zijnen de status op van 'last great sincere rock band'.
Muziek Muziek 40 jaar na het visitekaartje van The Clash: 'Muziek die in je gezicht dreigt te ontploffen' Bij het jaar 1977 denkt u wellicht meteen aan de Sex Pistols. Maar de beste, veelzijdigste en duurzaamste Britse punkplaat blijft toch het titelloze debuut van The Clash, dat zes maanden voor Never Mind the Bollocks verscheen en waarop nihilisme wordt verdrongen door revolutionaire razernij. Veertig jaar later staan de meeste songs nog altijd trots overeind.
Muziek Muziek 40 jaar 'The Idiot' van Iggy Pop: 'We wilden iets maken dat niemand ons had voorgedaan' 'The Idiot', Iggy Pops eerste solo-uitstap na de split van The Stooges, was een buitenbeentje in zijn discografie. Een donker meesterwerk, meer Kraut dan punk, waarop David Bowie muzikaal de lakens uitdeelde en de gitaren vaak overwoekerd werden door synths en drumcomputers. Veertig jaar na de release blijft de zeggingskracht van de plaat onaangetast.
Muziek Muziek Een halve eeuw The Velvet Underground & Nico: De verschoppelingen die helden werden Het langspeeldebuut van The Velvet Underground, volgens velen de revolutionairste en invloedrijkste plaat uit de rockgeschiedenis, is vijftig jaar oud. Lange tijd werd het schromelijk over het hoofd gezien, maar zoals Brian Eno later zou opmerken: iedereen die het ooit te horen kreeg, richte prompt zijn eigen bandje op.
Muziek Muziek The Joshua Trump: kan U2 ons na dertig jaar nog iets vertellen? Vanavond speelt U2 integraal The Joshua Tree, de beste plaat die de band ooit maakte. Blijft de liefde van de band voor Amerika dertig jaar na datum, in het tijdperk van Donald Trump, even groot?
Muziek Muziek 40 jaar 'Rumours' van Fleetwood Mac: Glimmend van buiten, duister van binnen 'Rumours' wordt wel eens 'het verslag van een emotionele holocaust' genoemd. En toch ging de popklassieker van Fleetwood Mac al ruim 45 miljoen keer over de toonbank. Wat die plaat zo legendarisch maakt? Het feit dat de groepsleden erin slaagden hun tot puin herleide levens in vlotte en duurzame songs te transformeren.
Muziek Muziek Een bom op uw booty: Daft Punks 'Homework' herbeluisterd, 20 jaar na datum Omdat Daft Punks debuut Homework twintig jaar wordt: het verhaal achter de zestien tracks die uw dansbenen het verleden én de toekomst in stuurden. Da funk back to the punk come on!