De balans: dit zijn de beste 10 films van 2024 tot nu toe

Nu het jaar er alweer voor de helft op zit, blikt Knack Focus terug op het beste van wat de afgelopen maanden te bieden hadden. Vandaag: films.

Ontdek al het beste van 2024 tot nu toe in ons dossier.

10) Evil does not Exist (Ryusuke Hamaguchi)

Eigenlijk moest het een lange videoclip worden bij muziek van componiste Eiko Ishibashi. Tot Ryusuke Hamaguchi besloot dialogen, personages en zelfs een verhaal over de komst van een glamping toe te voegen aan zijn betoverende beelden van bossen ten noorden van Tokio. Of hoe de Japanse meester zijn Oscarwinnende arthousehit Drive My Car opvolgt met een film die als een bergbeekje over je netvlies en in je hart kabbelt.

9) La Bête (Betrand Bonello)

Kostuumromance annex scifi-trip van Bertrand Bonello waarin la belle Léa Seydoux over de grenzen van tijd en ruimte in de muil van dat briesende beest genaamd de liefde loert.

8) Dune Part 2 (Denis Villeneuve)

Deel twee van Denis Villeneuve’s narratief zanderige maar visueel spectaculaire sciencefictionepos naar de boeken van Frank Herbert, met Timothee Chalamet als prins van woestijnplaneet Arakis, én cinematografie en production design van buitenaards niveau.

7) Love Lies Bleeding (Rose Glass)

Gespierde cocktail van film noir, lesbische liefde en surrealisme, vakkundig geschud door rasregisseuse Rose Glass (Saint Maud). Met Kristin Stewart als Lou, een jonge vrouw die beroepshalve toiletten schoonmaakt in een groezelige gymclub, tot haar leventje een shot doping toegediend krijgt van bodybuildster Jackie (Katie P’Brian).

6) Das Lehrerzimmer (Ilker Catak)

Een jonge lerares wordt geconfronteerd met enkele diefstallen in haar klas, waarop het al snel verdammt lastig blijkt om haar idealen in tact te houden. Een slimme les in realiteitszin van de Duitser Ilker Catak, verpakt als spannende klaslokaalthriller.

5) Samsara (Lois Patino)

Visueel bedwelmend, pseudodocumentair tweeluik over monniken uit Laos, vissers uit Zanzibar en de eeuwige cirkel die leven en dood verbindt. Zen-cinema om bij de lotushouding te gaan zitten, én halverwege een kwartier lang de ogen te sluiten. Namasté.

4) Los Delinquentes (Rodrigo Moreno)

Twee bankbedienden lichten hun werkgever en uiteindelijk ook zichzelf op in Rodrigo Moreno’s heerlijk onvoorspelbare heist movie slash road movie slash deadpankomedie slash gevangenisdrama over hebzucht, midlife- en andere crisissen.

3) May, December (Todd Haynes)

Deugddoend dubbelzinnig, licht campy zedendrama van melomaestro Todd Haynes over misbruik en manipulatie, en da naweeën ervan. Met Julianne Moore als de lerares die een relatie begon met haar 13-jarige leerling, en Natalie Portman als de actrice die haar voor een biopic over de schandaalzaak bij haar thuis komt observeren. Imitation of Life.

2) Poor Things (Yorgos Lanthimos)

Grieks filmsater Yorgos Lanthimos serveert je – met uitgestreken gezicht en strakke beeldkaders uiteraard – een feminiene variant op Frankenstein. Met Emma Stone als het kinderlijk spontane en heerlijk inhibitieloze sexy monster met dienst en Willem Dafoe als de gekke wetenschapper die haar creëerde.

1) The Zone of Interest (Jonathan Glazer)

Jonathan Glazer verkent de schemerzone tussen het huiselijke en het huiveringwekkende in dit verstikkende (non)Holocaustdrama, over een nazigezin dat net buiten de muren van Auschwitz woont. Koude rillingen, tot diep onder de huid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content