Nederlandse tv-maker: ‘Strafpleiters is een kopie van mijn programma’

© © Geert Van Hoeymissen

Is Strafpleiters afgekeken van het Nederlandse Kijken in de ziel? Ja, zegt Coen Verbraak, maker van dat laatste. ‘Het format van een één-op-één-interviewprogramma kun je niet claimen’, reageren VRT en Woestijnvis.

De Nederlandse omroep NTR heeft een formele protestbrief gestuurd naar VRT en Woestijnvis. Dat schrijft De Standaard donderdag en wordt aan KnackFocus.be bevestigd door VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

Volgens de NTR is Strafpleiters, het Canvas-programma waarin Gilles De Coster strafadvocaten interviewt, een kopie van Kijken in de ziel. In dat programma spreekt Coen Verbraak elk seizoen telkens met leden van een andere beroepsgroep, zoals journalisten, voetbaltrainers en dus ook strafpleiters.

Verbraak zegt in De Standaard dat de makers van Strafpleiters zijn procedé, één-op-één-interviews door elkaar monteren, overgenomen. Hij herkent naar eigen zeggen zelfs vragen die hij zelf stelde. ‘Kijk, ik word ook wel eens geïnspireerd door dingen die ik zie, maar als je ze exact gaat kopiëren, dan vermeld je dat toch even? Dat niet doen is niet erg netjes.’

Verbraak kreeg op Twitter al na de eerste aflevering te horen dat de twee programma’s op elkaar zouden gelijken. De Standaard ging anderhalve maand geleden verhaal halen bij de VRT en Woestijnvis, die toen met een gezamenlijke verklaring reageerden.

Op onze vraag bevestigt woordvoerder Hans Van Goethem die: ‘Het format van een één-op-één-interviewprogramma kun je niet claimen. Na het ontvangen van hun schrijven zullen we in alle discretiecontact opnemen met de mensen van NTR. Ze laten overigens al weten dat ze geen juridische stappen zullen ondernemen.’

Lees hier onze recensie van Strafpleiters:‘Peuteren in de breuklijn tussen mens en advocaat’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content