‘Game of Thrones’ wint Emmy voor beste dramareeks, ‘Fleabag’ gekroond tot beste komische reeks

De cast van tv-serie Game of Thrones op het podium tijdens de uitreiking van de Emmy Awards, Los Angeles, 22 september 2019 © Reuters

De dit jaar geëindigde fantasyreeks Game of Thrones van HBO is tijdens de 71e Emmy Awards bekroond als beste dramareeks. Het Britse Fleabag won in de categorie beste comedyserie, en ook Chernobyl viel in de prijzen.

Game of Thrones was de absolute favoriet voor beste dramareeks, hoewel het achtste en laatste seizoen door heel wat fans bekritiseerd werd. Peter Dinklage kreeg bovendien de Emmy voor beste acteur in een bijrol in een dramaserie. Samen met de tien prijzen in technische categorieën van vorige week, evenaart de HBO-reeks zo zijn eigen record.

De Amazon-reeks Fleabag kreeg verrassend de Emmy voor beste komische reeks. Favoriet was de HBO-reeks Veep, die de categorie al driemaal won. Fleabag was in totaal goed voor vijf Emmy’s. Ster en bedenker Phoebe Waller-Bridge won ook de Emmy voor beste actrice in een comedyserie én die voor ‘outstanding writing’ van een comedyserie.

Phoebe Waller-Bridge bij de uitreiking van de Emmy Awards 2019.
Phoebe Waller-Bridge bij de uitreiking van de Emmy Awards 2019.© Reuters

De Britse actrice Jodie Comer rijfde dan weer de award voor beste hoofdrolspeelster in een dramareeks binnen voor haar rol in Killing Eve. Pose-acteur Billy Porter kreeg, als eerste zwarte man die openlijk homoseksueel is, de prijs voor beste hoofdrolspeler in een dramareeks. Bill Hader won de Emmy voor beste hoofdrolspeler in een komedie, met zijn rol in Barry. Chernobyl kreeg dan weer de Emmy voor beste miniserie. De HBO-reeks draait rond de kernramp uit 1986 en kreeg ook al heel wat technische awards.

De Primetime Emmy Awards zijn de prijzen voor Amerikaanse televisieprogramma’s uitgezonden tussen 1 juni 2018 en 31 mei 2019. De awards worden in 27 categorieën uitgereikt in aanwezigheid van ’s werelds bekendste acteurs, presentatoren, entertainers en schrijvers. De ceremonie van ‘de Oscars van de televisie’ vond plaats in het Microsoft Theater in Los Angeles. Dit jaar was er geen vaste presentator, wat al geleden was van 2003.

De voornaamste winnaars op een rij:

  • Beste dramareeks: Game of Thrones (HBO)
  • Beste komische reeks: Fleabag (BBC/Amazon)
  • Beste miniserie: Chernobyl (HBO)
  • Beste acteur in een dramareeks: Billy Porter, Pose, FX
  • Beste actrice in een dramareeks: Jodie Comer, Killing Eve, Netflix
  • Beste acteur in een komische reeks: Bill Hader, Barry (HBO)
  • Beste actrice in een komische reeks: Phoebe Waller-Bridge, Fleabag (BBC/Amazon)
  • Beste acteur in een televisiefilm of miniserie: Jharrel Jerome, When They See Us (Netflix)
  • Beste actrice in een televisiefilm of miniserie: Michelle Williams, Fosse/Verdon (FX)
  • Beste televisiefilm: Black Mirror: Bandersnatch (Neftlix)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content