‘Aspe’-acteur Michel Van Dousselaere overleden

Michel Van Dousselaere in 2014 © belga

De Gentse acteur Michel Van Dousselaere is maandag overleden op 73-jarige leeftijd. Dat meldt zijn echtgenote.

Michel Van Dousselaere leed al zeven jaar aan een zeldzame vorm van progressieve afasie, een hersenaandoening waardoor hij zijn spraakvermogen geleidelijk verloor en ook fysiek achteruitging.

Van Dousselaere is bij het grote publiek vooral bekend om zijn rol als commissaris Roger De Kee in Aspe en als Leo Deschryver in Het goddelijke monster, maar de geboren Gentenaar acteerde in tal van Vlaamse films en series zoals Danni Lowinski, De Vijfhoek, De Ridder, Groenten Uit Balen, Tot altijd en Spoetnik. Van Dousselaere speelde ook in theatervoorstellingen van onder andere Blauwe Maandag Compagnie, Theatercompagnie en Onafhankelijk Toneel.

Eerbetoon

Zijn laatste rol speelde hij in 2016, in de voorstelling Borgen van het Noord Nederlands Toneel. De periode rond die laatste acteerrol is vastgelegd in de documentaire Michel, acteur verliest de woorden uit 2017, waarin te zien is hoe Van Dousselaere en zijn echtgenote omgingen met zijn ziekte en op zoek gingen naar nieuwe manieren om zich uit te drukken en scherp te blijven.

Michel Van Dousselaere was in zijn 36 jaar lange carrière ten slotte ook actief als regisseur. Hij laat naast echtgenote Irma Wijsman ook een dochter en een kleinzoon achter.

‘Met zijn overlijden verliest Vlaanderen een echte rasacteur, die schitterde in heel wat theaterproducties, films en televisiereeksen’, laat VTM dinsdag weten. Als eerbetoon zendt VTM 4 dinsdagavond De Kinderen van Chronos uit, de verfilming van het gelijknamige boek van Pieter Aspe. Van Dousselaere speelt daarin commissaris De Kee.

‘De VRT biedt haar medeleven aan aan de vrienden, collega’s en de familie van de overleden acteur’, zegt de openbare omroep. De documentaire die zijn echtgenote maakte over zijn ziekte is integraal te bekijken op VRT NU.(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content