Waarom hiphopfestival Vestiville vragen oproept en blijft oproepen

Migos

Cardi B, Future, Migos en Asap Rocky op één weekend in Lommel: voor veel hiphopfans in België en ver daarbuiten is het een natte droom. Die belooft het nieuwe festival Vestiville dit weekend waar te maken, al is het op minder dan 24 uur voor het eerste optreden nog steeds maar de vraag in welke mate ze daarin zal slagen.

De Lommelse burgemeester Bob Nijs heeft beslist dat Vestiville niet mag doorgaan.

Toen de organisatie van Vestiville, een nieuw festival in het Lommelse Kristalpark, eind vorig jaar haar eerste persbericht verstuurde, kreeg dat opvallend weinig aandacht. Nochtans pakt de organisatie voor haar eerste editie meteen groots uit met Cardi B, Migos en Future, drie van de grootste hiphopnamen die vandaag actief zijn, bovenaan de affiche, naast andere urbankleppers als Asap Rocky en Meek Mill. Bovendien nestelde het nieuwe, driedaagse festival zich meteen in een van de drukste muziekweekends van de zomer. Vestiville valt niet alleen samen met Rock Werchter en Couleur Café, maar ook met Genk on Stage, een gratis stadsfestival in dezelfde provincie als Vestiville dat vorig jaar 135.000 man trok, en Sunrise Festival in het Kempense Gierle.

De vergelijkingen met Fyre, het mislukte festival op de Bahama’s waarover begin 2019 twee documentaires uitkwamen, waren niet van de lucht, zeker toen er meer bekendraakte over de organisatie van Vestiville. Achter het festival gaat namelijk Ravuth Ty schuil, een ervaren organisator van hiphopconcerten, maar ook iemand die niet zonder fouten is.

In 2014 organiseerde hij in het Nederlandse Nijmegen Vestival, ook een urbanfestival met een roedel Amerikaanse sterren op de affiche. Een jaar na het eerste Vestival zou blijken dat er in Istanboel het jaar ervoor ook al een Vestival was georganiseerd, nota bene door Ty’s voormalige schoonbroer. Uiteindelijk zag Ty zijn vennootschappen failliet gaan en nam Vestival met een andere eigenaar een doorstart als Oh! My! Music Festival, dat in hetzelfde weekend als Vestiville plaatsvindt. De twee festivals overlappen bovendien voor een groot deel qua line-up. Voor de duidelijkheid: Ty is officieel geen bestuurder in de bvba achter Vestiville – zijn zus, vriendin en zakenpartner wel – maar de man duikt wel op in promofilmpjes voor het festival als founder.

Ravuth Ty (links) in een promofilmpje voor Vestiville
Ravuth Ty (links) in een promofilmpje voor Vestiville© –

Begin dit jaar ging het Lommelse stadsbestuur, burgemeester Bob Nijs (CD&V) op kop, zich vragen stellen over de veiligheid. Opvallend, eind 2018 sloot de stad, toen nog met Peter Vanvelthoven (SP.A) als burgemeester, nog een princiepsakkoord met de organisatie. Na extra overleg leek het vertrouwen tussen Vestiville en Lommel hersteld.

In dezelfde periode schreef Het Belang van Limburg, zonder bronnen on the record te citeren, dat niet alle artiesten op de line-up tot dan toe effectief bevestigd waren. Productiehoofd Jan Pluym reageerde toen kordaat in Knack Focus: ‘De headliners (Migos, Future en Cardi B, nvdr.) liggen alledrie vast. Het omgekeerde zou een onvergeeflijke fout zijn. Wij zijn geen scoutsgroep die een feestje bouwt.’

Na het opstootje bleef het buiten de aankondigingen van nieuwe namen even stil rond het festival, totdat enkele lezers van Het Belang van Limburg opmerkten dat rapper Tyga zonder uitleg van de affiche was geschrapt. Vestiville communiceert tot op vandaag niet over die afzegging, maar voegde wel r&b-zanger Jason Derulo aan de affiche toe. Dat is niet het enige aan de line-up dat opmerkzame bezoekers opviel. Zo speelt headliner Cardi B maar 35 minuten, wat bijzonder weinig is voor een artieste van dat kaliber die een festival afsluit.

Vestivillehttps://www.facebook.com/VestiVille/https://www.facebook.comFacebook1280

Just Announced – Jason Derulo ⚡⚡

⚡JUST ANNOUNCED ⚡

Jason Derulo joins us in Lommel, Belgium 🇧🇪on Saturday 29th June, for Vestiville 2019!

Music, Art, Fashion, Gaming, Sports, Beauty at the Ville’s.

Get your tickets NOW at www.vestiville.com

Already confirmed: Cardi B, ASAP Rocky, Future, Meek Mill, Tory Lanez, Trey Songz, Nicky Jam, Migos, Lil Pump, Lil Skies, Giggs, Dadju, Mr Eazi, Saweetie and more

Geplaatst door Vestiville op Donderdag 13 juni 2019

video1.0https://www.facebook.com/VestiVille/videos/2412334772120753/500

De organisatie is desondanks altijd ambitieus en trots blijven communiceren, met videosimulaties en achter-de-schermenfilmpjes die het terrein langs alle mogelijke hoeken in beeld brengen. Wie wat rondsurft op de socialemediakanalen van Vestiville, ziet een main stage in opbouw – inclusief een gigantisch vip-platform-, een virtueel reuzenrad en computersimulaties van hoe het festivalterrein er moet uitzien, inclusief themagebieden rond sport, gaming, mode en wellness.

De vraag is wat daar dit weekend van overblijft. Zowel Het Belang van Limburg als Knack Focus hebben van leveranciers de bevestiging gekregen dat de organisatie van Vestiville financiële afspraken niet is nagekomen. Zo vertelde een goede bron ons dat een drankenhandelaar, verantwoordelijk voor de champagne en sterkedrank, en een belangrijke securityploeg de stekker uit de samenwerking hebben getrokken. Van een dj die dit weekend draait, kregen we daarnaast te horen dat de organisatie een ruildeal voorstelde – Vestiville zou de dj boeken en de dj iemand uit de portefeuille van Vestiville – maar zelfs dan nog opperde dat hij voor minder geld zou draaien dan zijn normale gage. ‘Toen zei ik: “Laat maar”‘, klinkt het. ‘De dag erna kreeg ik een mail dat ik op de line-up stond, maar er is nooit iets bevestigd.’

‘Het klopt dat er wat problemen zijn met betalingen’, zegt woordvoerder Tom Neys van Vestiville in Het Laatste Nieuws. ‘Maar we doen er alles aan om alles in orde te krijgen.’ Volgens de woordvoerder zouden er dit weekend 40.000 festivalgangers afzakken naar het Kristalpark in Lommel, wat veel minder is dan de 125.000 bezoekers die Vestiville eerst voor ogen had. En dat terwijl de organisatie in verschillende posts en advertenties op sociale media van de daken schreeuwt dat het festival bijna is uitverkocht. ‘Dit is een groeiverhaal’, zegt Neys in Het Laatste Nieuws. ‘We hebben het potentieel hiervoor, maar moeten eerst vertrouwen winnen bij de festivalgangers. Dit weekend zal onze beoogde identiteit duidelijk naar boven komen en dan hopen we dat het aanslaat.’

De bijgestelde ambities hebben wel een voordeel, namelijk dat de organisatie nu niet langer de security nodig heeft die ze is kwijtgeraakt, aldus burgemeester Bob Nijs. Hij gaf het festival donderdagmiddag een negatief veiligheidsadvies, maar uiteindelijk mochten de deuren vrijdagdan toch geopend worden, op een kleiner festivalterrein weliswaar. De Lommelse burgervader houdt wel een slag om de arm en bekijkt het dag per dag.

Vestivillehttps://www.facebook.com/VestiVille/https://www.facebook.comFacebook1280

VESTIVILLE x TEASER !

To all of you dreaming about your first VESTIVILLE experience✨. WATCH THIS VIDEO! 🔥 Because we know you can’t wait and neither can we! 🔥Join Cardi B, Migos, Future, ASAP Rocky, Nicky Jam, Meek Mill, Trey Songz, Tory Lanez and many more!

Tickets almost SOLD-OUT 👉🏼 www.vestiville.com !

Geplaatst door Vestiville op Donderdag 30 mei 2019

video1.0https://www.facebook.com/VestiVille/videos/440831519812417/500

Dit artikel werd geüpdatet toen het Lommelse stadsbestuur bekendmaakte dat Vestiville vrijdag toch de deuren mocht openen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content