Te vinden op Record Store Day: exclusieve heruitgaven van David Bowie en live-album van Balthazar (en meer)

© Rex Pictures

Alle exclusieve releases voor Record Store Day 2016, de internationale feestdag ter ere van onafhankelijke platenwinkel, zijn bekend. In ons land komen er speciale platen uit van onder anderen David Bowie, Metallica, Motörhead en Balthazar.

Zo’n drie maanden na de dood van Bowie worden er op 16 april twee eerdere platen van de artiest heruitgebracht. Het bekende album The Man Who Sold the World uit 1970 krijgt een nieuwe release in de vorm van een picturedisc met zeldzame illustraties. De minder bekende single TVC15 krijgt ook een heruitgave op 7-inch. In de VS en Groot-Brittannië wordt de EP I Dig Everything eveneens vernieuwd.

Verzamelobject

Het laatste album Bad Magic van Motörhead – de heavymetalgroep van wijlen Lemmy Kilmister – krijgt een exclusieve oplage voor Record Store Day. Er worden wereldwijd slechts tweeduizend exemplaren van verkocht. De vinylplaat zal beschikbaar zijn in drie verschillende kleuren: goud, groen en rood. Een echt verzamelobject voor echte Motörhead-fanaten. Wie geen fan is van het laatste album kan zich altijd Dandy – een speciale uitgave waarop Lemmy in zijn jonge jaren te horen is – van de Rockin’ Vickers aanschaffen. Die wordt eveneens op 16 april heruitgebracht.

Eerder raakte al bekend dat de Amerikaanse ambassadeur van deze Record Store Day Metallica een registratie van zijn optreden in de Parijse concertzaal Bataclan uitbrengt, getiteld Liberté, Egalité, Fraternité, Metallica! Alle opbrengsten gaan integraal naar de slachtoffers van de aanslagen in Parijs eind vorig jaar. De plaat zal ook beschikbaar zijn in België.

Belgische producties

Speciaal voor deze editie brengt onze vaderlandse trots Balthazar de live-EP Wait Any Longer uit, verkrijgbaar vanaf 16 april. Andere artiesten uit eigen land die exclusieve muziek uitbrengen voor Record Store Day zijn onder meer 30.000 Monkeys, Benefactors, The Black Heart Rebellion, Hooverphonic, K’s Choice, Kapitan Korsakov, Les Blauw, Nils De Caster en Roland Van Campenhout.

Record Store Day vindt dit jaar plaats op 16 april. Die dag zullen er tal van evenementen doorgaan in ons land, waaronder de traditionele instore-optredens in platenzaken over het hele land. De volledige lijst van exclusieve releases is te vinden op de officiële website van Record Store Day.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content