‘Reggae heeft Feest in het Park mee groot gemaakt’
Feest in het Park en reggae gaan samen als een Jamaicaan en zijn pleziersigaret. Al twintig jaar lang zakken er steevast artiesten van het tropische eiland af naar de Vlaamse Ardennen. ‘Zonder reggae stond Feest in het Park niet waar het vandaag staat”, zegt organisator Wim Merchiers.
Stephen Marley, Capleton en Buju Banton: het zijn maar enkele reggae-artiesten die de afgelopen jaren de temperatuur op Feest in het Park gevoelig hebben doen stijgen. Ook dit jaar tekenden enkele muzikale zwaargewichten uit de Caraïben present op één van de gezelligste festivals van België.
Altijd zomer
Organisator Wim Merchiers heeft altijd al een zwak gehad voor het zwoele muziekgenre. “Als jongeling ben ik mijn hart verloren aan reggae. Als ik aan reggae denk, denk ik aan feest, liefde en relaxation”, zegt hij. Het is dan ook een persoonlijke missie van Merchiers om elk jaar enkele van Jamaica’s finest te laten overvliegen naar België. Dit jaar stonden Turbulence, het muzikale genie achter nummers als Blood dem out, en Cutty Ranks, een reggae-artiest die in de jaren negentig doorbrak met The Stopper, op de affiche. Merchiers en de zijnen hebben Ranks in extremis weliswaar moeten vervangen door Lion D en leden van Turbulence, omdat Ranks geen voet aan wal heeft kunnen zetten in België vanwege het noodweer.
Hoe dan ook: Feest in het Park was, naast Reggae Geel en het Cactusfestival, één van de eerste muziekfestijnen die reggae op de kaart zetten in België. Merchiers: “Toen Feest in Park nog in zijn kinderschoenen stond, hechtte ik er al veel belang aan om de grootste namen uit de reggae-wereld te laten aanrukken.”
Veel liefde voor Jamaica
Merchiers heeft veel te danken aan de muzikanten uit het rijk van Haile Selassie. “Zonder hen zou Feest in het Park nooit hebben gestaan waar het vandaag staat.” In 2001 was het festival met de komst van Lee ‘Scratch’ Perry voor de eerste keer uitverkocht.
Maar de liefde is ook wederzijds. De Jamaicanen komen “met veel goesting” naar Oudenaarde, meent Merchiers. “In tegenstelling tot de traditionele reggaefestivals, krijgen ze bij ons de kans een breder publiek aan te spreken. Daarnaast zijn zij ook grote fans van onze catering.” Niet vanzelfsprekend, zo blijkt, want Jamaicanen zijn doorgaans niet zo happig op de kost die onze festivalkeukens bieden. “Maar nadat ik Anthony B in 2006 heb laten proeven van onze kookkunsten, zijn alle reggae-artiesten er fan van geworden.”
Dat reggae een vaste waarde is op Feest in het Park, zal niet snel veranderen. “Ik zou graag veel meer reggaesterren aantrekken, maar dat is niet altijd mogelijk. Het wordt almaar moeilijker goeie reggae-artiesten te vinden”, klink het bij Merchiers. Al blijft het zijn droom om ooit Damian Marley te kunnen strikken. “Hij is en blijft één van mijn favoriete muzikanten uit het warme Jamaica.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier