Pukkelpop gaat dan toch niet door

Pukkelpop 2019 © Wouter Van Vaerenbergh

Het heeft niet mogen zijn. Pukkelpop 2021, dat zou plaatsvinden van 19 tot en met 22 augustus in Kiewit, moet dan toch de handdoek in de ring gooien. Het gewijzigde testbeleid deed het festival de das om.

Pukkelpop gaat ook dit jaar niet door. Gisteren werd de opbouw en ticketverkoop van het festival al stilgelegd. Het festival vroeg de federale overheid toen om opheldering over de geldende voorwaarden. In het Overlegcomité van maandag werd aangekondigd dat niet-gevaccineerde festivalgangers een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 48 uur moeten voorleggen. Voordien volstond een PCR-test van 72 uur oud.

Die wijziging bracht Pukkelpop in een lastig parket: festivalgangers zouden tijdens het vierdaagse festival meermaals getest moeten worden. Ook kon er sinds maandag op basis van een negatieve antigeentest geen toegang meer verleend worden tot het festival. Hertesten via antigeen kon dan weer wel, maar de initiële geldigheidsduur van 48 uur werd teruggebracht naar 24 uur. Daar had Pukkelpop niet op gerekend.

‘We maakten ons aanvankelijk op voor een capaciteit tot 7000 testen per dag op de festivalsite. De aangepaste geldigheidslimiet van respectievelijk een snelle antigeentest en een PCR-test betekent dat we de capaciteit zouden moeten verdrievoudigen. In perspectief: dit is vijf maal de maximale capaciteit van de grootste testdorpen van dit land. Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen’, klinkt het. Pukkelpop heeft bovendien een erg jong doelpubliek, velen van hen hebben de kans nog niet gekregen om zich te laten vaccineren. ‘Het dagelijks testen van zoveel jongeren is volstrekt onhaalbaar’.

In een reactie aan TV Limburg haalt woordvoerder Frederik Luyten scherp uit naar de regering: ‘We zijn drie weken voor het festival. Om dan vlak voor de wedstrijd de spelregels aan te passen – dat gaat gewoon niet meer. Zoals je ook niet tegen Wout Van Aert kan zeggen: “Je mag morgen de koers rijden, maar het zal op één wiel zijn”.’

Diezelfde regering kondigde in mei nog trots het vooruitzicht op grote festivals aan. En in juni sprongen onder meer ministers Bart Somers (Open VLD) en Annelies Verlinden (CD&V) (tevergeefs) in de bres voor Tomorrowland. Maar deze week veranderde de teneur. Eerder deze ochtend zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al dat er voor Pukkelpop niets anders op zit dan de regels te volgen. ‘Als ze dat niet zien zitten, dan gaat het festival niet door’, klonk het op De Ochtend op Radio 1. En zo geschiedde.

Pukkelpoppers die een ticket hebben gekocht zullen voor 8 augustus via e-mail worden gecontacteerd. Zij krijgen de keuze tussen een terugbetaling van hun ticket of een automatische overzetting naar de editie van 2022. De data voor de editie van volgend jaar zijn intussen bekend: Pukkelpop 2022 gaat door van donderdag 18 augustus tot zondag 21 augustus.

‘Botsen op limieten’

Vlaams minister-president Jan Jambon noemt het ‘enorm spijtig’ dat Pukkelpop dit jaar niet kan plaatsvinden. ‘We hadden allemaal gehoopt dat dit festival een belangrijke mijlpaal ging worden op weg naar de vrijheid. We hebben alles geprobeerd om het festival in veilige omstandigheden te laten doorgaan, maar op een bepaald moment bots je op limieten’, aldus Jambon in een reactie aan Belga.

Minister-president Jambon drukte in mei nog de hoop uit dat een festival als Pukkelpop zou kunnen plaatsenvinden in de zomer. Volgens hem is er alles aan gedaan om het festival op een veilige manier te organiseren. ‘Laten we de moed niet verliezen en ons optrekken aan de vaccinatiecampagne die in Vlaanderen schitterend loopt en de sleutel is om corona te verslaan’.

(M.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content