
De waanzin van Woodstock 50: gecanceld festival stond al maanden op de helling
Investeerders die zich terugtrokken, artiesten die massaal afzegden en een ticketverkoop die nooit begon: niemand die de laatste weken nog een cent gaf om de kansen van Woodstock 50, het festival dat de vijftigste verjaardag van Woodstock in de verf moest zetten.
Miley Cyrus, dat bleek uiteindelijk de doodsteek voor Woodstock 50. Dinsdag meldde Variety dat de zangeres haar optreden op het festival, dat normaal binnen twee weken zou plaatsvinden, had afgezegd. Daarmee sloot Cyrus zich aan bij de rest van de grote namen – Jay-Z, The Raconteurs en Santana, om er maar enkelen te noemen – die de afgelopen weken lieten weten dat ze niet langer naar het festival zouden afzakken.
Nochtans klonk organisator Michael Lang, een van de mannen achter het originele Woodstock Music & Arts Festival in 1969, begin dit jaar ambitieus toen hij aankondigde dat hij weer een driedaagse op poten wilde zetten met een eclectische line-up op het podium en 150 000 man op de wei. Vijftig jaar na ‘het’ Woodstock dus, maar ook twintig jaar na Woodstock 99, ook een organisatie van Lang en een logistieke ramp: het eten was er peperduur, de wc’s liepen over, heel wat personen meldden achteraf dat ze werden aangerand en mensen staken kampvuren aan op de wei tijdens de set van Red Hot Chili Peppers, om maar enkele dieptepunten te benoemen.
Michael Langs nieuwe poging om het iconische hippiefestival te laten herleven, hield twee maanden stand, waarna een stroom van slecht nieuws begon die op geen enkel moment echt is opgehouden. Het begon met Billboard dat berichtte over achterstallige betalingen en een line-up die weken later werd gelanceerd dan vooraf was aangekondigd. Nog eens twee weken later zegden The Black Keys alweer af.
Drie dagen voor de ticketverkoop zou beginnen, stuurde de organisatie een mail om die uit te stellen als gevolg van geruchten dat verschillende andere artiesten ook zouden cancelen. Nog eens een week later trok een belangrijke sponsor, het Japanse reclamebureau Dentsu Aegis Network, zich terug. Intussen bleef Lang in de pers volhouden dat er niets aan de hand is: ‘Woodstock trekt al jaren de aandacht en geruchten horen daarbij.’
Begin mei schreef Billboard dat er 30 miljoen dollar nodig is om het festival overeind te houden. Lang beweerde dan weer dat Dentsu Aegis 17 miljoen dollar heeft achterovergedrukt. De rechter oordeelde dat het festival mocht doorgaan, maar ook dat Dentsu Aegis de organisatie van Woodstock 50 niets verschuldigd is.
Tot overmaat van ramp verloor het festival half juni ook nog eens bijna tegelijk zijn toestemming van het Ministerie van Volksgezondheid, zijn productiefirma en zijn locatie in Watkins Glen, New York, zo’n 280 kilometer van het originele terrein. Bovendien waren er nog altijd geen tickets, maar de organisatie weigerde te plooien en ging op zoek naar een nieuwe locatie. Die vond het wonder boven wonder in de staat Maryland, ruim 500 kilometer van het oorspronkelijke festivalterrein verwijderd. Dat daar op de tweede festivaldag al een dubbelconcert gepland staat van Smashing Pumpkins en Noel Gallagher? Niet aan gedacht.
Het is op dat punt dat ook de artiesten het stilaan voor gezien hielden. Jay-Z en John Fogerty stuurden vorige vrijdag al hun kat, waarna de organisatie doodleuk op de radio aankondigde dat het festival plots een gratis benefiet was: festivalgangers zouden voor niets naar het festival mogen komen en worden aangemoedigd om te doneren aan zelfgekozen goede doelen. Welke artiesten ze zouden zien, werd inmiddels almaar onduidelijker, tot Miley Cyrus dus afzegde en het hele festival meteen de doodsteek gaf. Festivalhoofd Greg Peck steekt de schuld op Dentsu Aegis, de baas van de nieuwe locatie in Maryland liet weten dat alle inspanningen om het festival alsnog een locatie te geven te laat kwamen. Wordt ongetwijfeld vervolgd, al dan niet met een surrealistische Netflix-documentaire zoals ook Fyre, dat andere mislukte festival, die kreeg.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier