Belgische muziekmarkt heeft een dipje

© Wouter Van Vaerenbergh

De muziekmarkt in België was in 2014 goed voor een omzet van 104,79 miljoen euro. Dat is een daling van 19 procent in vergelijking met een jaar eerder. De verkoop van cd’s daalde zelfs met 27 procent. De vinylverkoop doet het wel goed.

De muziekmarkt in België was in 2014 goed voor een omzet van 104,79 miljoen euro. Dat is een daling van 19 procent in vergelijking met een jaar eerder. De verkoop van cd’s daalde zelfs met 27 procent, zo maakte de Belgian Entertainment Association (BEA) dinsdag bekend.

Het fysiek formaat (cd, dvd en vinyl) blijft het belangrijkste segment met een marktaandeel van 65 procent en bijna 5 miljoen verkochte dragers. Opmerkelijk: vinyl, als niche-segment, blijft groeien (+24,1 pct) en heeft een marktaandeel van 3 procent (3,19 miljoen euro). De verkoop van cd’s daalde met 27 procent tot 62,12 miljoen euro. Een dergelijke achteruitgang valt volgens de BEA te verklaren door de daling van het aantal verkooppunten, als gevolg van het faillissement en de sluiting van keten Free Record Shop en distributeur Multi Media Services (MMS).

Downloaden daalt, streaming groeit

Tussen 2013 en 2014 is de online markt met 3,3 procent gedaald. Zowel het downloaden van albums als single tracks daalt met respectievelijk 10,6 procent en 15,4 procent. Streaming, met diensten zoals Deezer en Spotify, blijft groeien en bereikt bijna 17 miljoen euro omzet. Dat is 11,4 procent meer dan in 2013.

Streaming groeit in Belgiu0026#xEB; trager dan in andere landen

“Streaming groeit in België trager dan in andere landen, zoals Nederland of Noorwegen, waar de streamingdienst in bundel met het internetabonnement wordt aangeboden en de overheid een beleid voert dat een antwoord biedt aan de noden en de uitdagingen van de muzieksector”, stelt Olivier Maeterlinck, directeur van BEA Music.

Een derde van de 200 best verkochte albums in Vlaanderen zijn lokale producties. In 2014 waren zelfs zes van de 10 bestverkochte albums in Vlaanderen van artiesten van bij ons. Stromae (met Racine Carrée) voert de lijst aan, voor Coldplay op twee en dan een Vlaams trio: Oscar and the Wolf (Entity), Bart Peeters (Op de Groei) en Clouseau (Clouseau). Triggerfinger en Christoff staan respectievelijk op 8 en 9. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content