Belgische vinylverkoop laatste vier jaar meer dan verdriedubbeld

© Thinkstock

Ook in België gaat het crescendo met de platenverkoop: van 46.971 exemplaren in 2010 naar 150.000 stuks in 2014. Ruim een verdriedubbeling in vier jaar tijd.

Vorig jaar werden er 150.000 platen verkocht in België, goed voor een omzet van 3,19 miljoen euro. Dat is een verdriedubbeling van de platenverkoop ten opzichte van 2010, zo blijkt uit cijfers van de Belgian Entertainment Association (BEA). Maar de vinylmarkt in België blijft vrij klein, dus een vinyl-hitlijst, zoals die in het VK opnieuw het levenslicht zag, zit er nog niet aan te komen.

Zaterdag wordt vinyl weer gevierd tijdens “Record Store Day”. De verkoop van muziekalbums op vinyl zat in 2010 helemaal in het slop, toen er nog maar 46.971 platen werden verkocht. In 2014 gingen er 150.000 platen over de toonbank, een verdriedubbeling.

Omzet verviervoudigd

“Tegenwoordig worden platen verkocht in de grotere winkelketens. Dat was enkele jaren geleden nog ondenkbaar toen de vinylliefhebber enkel in de gespecialiseerde platenzaak terecht kon”, verklaart Olivier Maeterlinck van BEA de stijging. De omzet die de toegenomen platenverkoop genereerde, is zelfs meer dan verviervoudigd, van 773.525 euro naar 3,19 miljoen euro.

Vinyl blijft een nichemarkt.

“De gemiddelde platenprijs is in de loop der jaren toegenomen omdat het aanbod sterk is toegenomen. Artiesten brengen opnieuw hun nieuwe albums uit en dit in verschillende versies”, aldus Maeterlinck. Maar de BEA-voorzitter plaatst het succes van vinyl in perspectief. “‘Racine Carrée’ van Stromae was de best verkochte plaat in 2014 met 1.000 exemplaren. Maar zijn album werd wel meer dan 100.000 keer gekocht op cd of online. Vinyl blijft een nichemarkt.”

Ook in het Verenigd Koninkrijk blijft de vinylverkoop stijgen. Daarom, en naar aanleiding van “Record Store Day”, heeft het VK sinds deze week weer een vinyl-hitlijst. Zo’n vaart zal het in België niet lopen, tempert Sam Jaspers van Ultratop, de officiële Belgische hitparade, de verwachtingen.

“Omdat de Vlaamse en Waalse markt zo sterk verschillen, zou er dan een hitlijst voor de Vlaamse vinylverkoop moeten komen”, zegt Jaspers. “En dat is onmogelijk omdat die markt gewoon te klein is.” (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content