Alles wat we weten over het nieuwe album van Kanye West

Kanye West © REUTERS

De rapper lost met mondjesmaat info en nummers van zijn zevende studioplaat en ook zijn entourage klapt uit de biecht. Knack Focus verzamelde de beats en pieces.

Door twee nummers te lossen verhoogde de 37-jarige rapper in de eerste maand van het nieuwe jaar de buzz rond de opvolger van Yeezus zienderogen. Begin deze maand zond Yeezy de ballad ‘Only One’ de wereld in, een muzikaal partnership met voormalig Beatle Paul McCartney en Ty Dolla Sign.

Afgelopen weekend was West dan weer te gast op het iHeartMedia Music Summit in California, voor een artist’s talk over zijn carrière. Hij sloot zijn speech af met een passage uit FourFiveSeconds, een nagelnieuwe song met Rihanna aan de vocals en opnieuw McCartney op de akoestische gitaar. In 2010 bracht West met Rihanna al de successingle ‘All The Lights’ uit, waarmee ze twee Grammy-awards wegkaapten.

Exclusieve previews

Volgens Malik Yusef zou het nieuwe album een twintigtal nummers bevatten, waarmee Kanye opnieuw enkele hits wil scoren. Het is al van My Beautiful Dark Twisted Fantasy, zijn vijfde langspeelplaat, geleden dat hij nog eens bovenaan de charts prijkte.

Kanye speurt alvast op kleinschalige basis naarstig naar opinies over zijn nieuwste werk. Zo zou hij de plaat in een nachtclub voor een select groepje van twintig gasten tot drie maal toe gedraaid hebben, terwijl acteur Seth Rogen beweerde de plaat in Kanyes limousine te hebben beluisterd. Tijdens een twee uur durende rit zou Kanye gerapt hebben op de muziek en naar Rogens bevindingen gevraagd hebben.

Ook de sound van het album blijft een raadsel. Al impliceren ‘Only One’ en ‘FourFiveSeconds’ wel dat het in toon en textuur zachter zal zijn dan het veelzijdige en noisy Yeezus. De geruchtenmolen vertelt dat de plaat invloeden van Otis Redding en Mobb Deep zullen bevatten, maar feestvierders in de nachtclub spraken dat alvast tegen en claimden dat de donkere sound van Yeezus ook in de nieuwe nummers terugkeerde.

Gastartiesten

Kanye onthulde eerder dat McCartney zijn medewerking aan meerdere nummers verleende. Of hij nummers schreef, ze begeleide op gitaar of synthesizer of ze zelfs meerapte is niet geweten. Her en der werd er ook gefluisterd dat Macca het volledige album producet, maar dat gerucht werd door het muziekmagazine Rolling Stone al met klem ontkracht.

Wat betreft de samenwerking met andere artiesten zijn er minder namen bekend dan in het dossier van de bende van Nijvel. Q-Tip en Rick Rubin verklaarden twee jaar geleden dat ze het album zouden producen, terwijl de Marokkaanse rapper French Montana een jaar geleden exact hetzelfde beweerde. Uit de exclusieve preview in de nachtclub bleek wel dat Theophelius London aan minstens één nummer meewerkt.

Comedienne en talkshowhost Ellen De Generes verklapte gisteren op haar website dat Kanyes zevende album, net als de ballad, de titel ‘Only One’ zal dragen. Of haar info klopt is voorlopig onduidelijk, maar de hiphopper zit later deze week alvast in haar praatshow op schoot bij de presentatrice voor verdere duiding. (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content