60 jaar na het debuut van Elvis Presley: 60 dingen die u mogelijk nog niet over The King wist

© /

Hij was ooit nog vrachtwagenbestuurder, hield van vechtsporten, wilde bij de Amerikaanse drugsbrigade gaan en 57 andere weetjes over The King of Rock ’n Roll, wiens debuutplaat op 23 maart 2016 precies 60 jaar oud is.

1. Elvis Aaron Presley werd geboren op 8 januari 1935. Hij deelt die verjaardag (de dag zelf, niet het jaartal) met David Bowie.

2. In tegenstelling tot wat velen denken, is Elvis in Tupelo, Mississippi ter wereld gebracht, níét in Memphis. Daar verhuisde hij pas op dertienjarige leeftijd naartoe met zijn familie.

3. Elvis had een tweelingbroer, Jesse Garon Presley. Die stierf echter meteen na de geboorte.

4. De jonge Elvis schepte wel eens op over zijn familiebanden met de Amerikaanse presidenten Jimmy Carter en Abraham Lincoln. Het verwantschap met Jimmy Carter werd inderdaad door genealogische experten bevestigd.

5. De rock-‘n-roller werd vroeger serieus gepest door zijn klasgenoten, die hem een moederskindje vonden.

6. Op zijn elfde kreeg Elvis van zijn moeder zijn eerste gitaar. Tot zijn teleurstelling, want hij had liever een nieuwe fiets gehad.

7. In 1950 begon Elvis gitaarlessen te volgen bij zijn buurman Jesse Lee Denson, samen met drie andere jongens, waarvan er twee later rockabillypioniers zouden worden: de broers Dorsey en Johnny Burnette.

8. Elvis’ zangtalent kon niet meteen op veel belangstelling rekenen. Van zijn zanglerares kreeg hij steevast gemiddelde cijfers, en in een zangwedstrijd eindigde hij pas op de vijfde plaats.

9. Voor zijn muzikale doorbraak beoefende Elvis verschillende jobs: van deurwaarder in een bioscoop tot vrachtwagenbestuurder.

10. In 1953 besloot de jonge Elvis een plaat op te nemen voor de verjaardag van zijn moeder. Medewerker Marion Kreisler van de opnamestudio Sun Records was daar zodanig van onder de indruk van de verlegen jongen dat ze haar collega opdroeg hem op te volgen.

11. Die collega, Sam Phillips, de man die vaak gezien wordt als de ontdekker van Elvis, stuurde in 1954 gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black naar het huis van Elvis, om verslag uit te brengen van zijn zangtalent. Laaiend enthousiast waren zij niet, en toch organiseerde Phillips een opnamesessie met de jonge muzikant.

12. Die eerste opnamesessie bij Sun Records verliep niet vlekkeloos. Phillips en zijn muzikanten waren niet zodanig onder de indruk. Tot ze na een luchtje geschept te hebben weer de studio betraden en Elvis het nummer That’s All Right (Mama) hoorden brengen. Vanaf dat moment was Phillips overtuigd.

13. That’s All Right (Mama) groeide uit tot Elvis’ eerste hit. Het werd een regionaal succes en wordt door vele kenners beschouwd als ‘de bakermat van de echte rock-‘n-roll’.

14. De televisionele talentenjacht Arthur Godfrey’s Talent Scouts, een soort voorloper van American Idol, weigerde Elvis in 1955 een plaats in het programma.

15. Het debuutalbum Elvis Presley, dat in 1956 verscheen, was de eerste rock-‘n-rollplaat ooit die de bovenste plaats in de Amerikaanse hitlijsten haalde.

16. Ondanks vele fans waren sommige critici bijzonder hard voor de muziek van Elvis. Een recensent vergeleek zijn eerste album ooit met ‘een kruik graanjenever op een champagnefeestje’.

17. Amerikaans tv-presentator Ed Sullivan weigerde Elvis uit te nodigen voor zijn talkshow, totdat de jonge artiest zijn intrede maakte in een rivaliserend programma, die voor hoge kijkcijfers zorgde. Uiteindelijk werd Elvis drie keer gevraagd door Sullivan.

60 jaar na het debuut van Elvis Presley: 60 dingen die u mogelijk nog niet over The King wist
© Getty Images

18. Elvis werd meermaals beschreven als ‘een slecht rolmodel voor kinderen’. In sommige Amerikaanse steden werden zelfs Elvis-poppen in brand gestoken. Tijdens zijn derde optreden in The Ed Sullivan Show werd er boven het middel van Elvis gefilmd, om op die manier boze ouders tevreden te stellen.

19. Bij het merendeel van zijn eerste concerten werd Elvis beschermd door de Nationale Garde. Er werd verschillende keren gevreesd voor zijn veiligheid.

20. In 1957 bracht The King het befaamde nummer Jailhouse Rock uit, geschreven door Jerry Leiber en Mike Stoller. De song kreeg een eigen filmpje mee, dat wordt beschouwd als de eerste videoclip aller tijden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

21. Bovenop de platenverkoop in 1956 en 1957 verdiende Elvis smakken geld aan merchandising-artikelen – die spullen alleen al leverden hem meer dan 22 miljoen dollar op.

22. Elvis diende het Amerikaanse leger tussen 1958 en 1960. Hij was gestationeerd in West-Duitsland. Tijdens zijn dienstplicht stierf zijn moeder aan een hartaanval, een verlies dat hij maar moeilijk verwerkt kreeg. In deze periode raakte Elvis verslaafd aan barbituraten, wat uiteindelijk bijdroeg aan zijn vroege dood.

60 jaar na het debuut van Elvis Presley: 60 dingen die u mogelijk nog niet over The King wist
© Channel Island Auctions / BNPS

23. In de tijd van zijn dienstplicht leerde Elvis zijn toekomstige vrouw Priscilla Beaulieu kennen, in het Duitse Wiesbaden.

24. Doordat Elvis in het leger gediend had, bouwde de artiest een bredere fanbase uit. Hij kon rekenen op het respect van een ouder publiek.

25. Het laatste optreden dat Elvis gaf tot 1968 was het benefietconcert in de Bloch Arena in Pearl Harbor, dat in 1961 plaatsvond. De opbrengst, meer dan 62 duizend dollar, werd geschonken aan het herdenkingsfonds van de USS Arizona. Voor de aankomst van de artiest stonden er zo’n drieduizend fans op hem te wachten.

26. In 1962 verscheen de film Kid Galahad, met Elvis in de hoofdrol. In die prent neemt een jonge soldaat de draad weer op na zijn dienstplicht. Een verhaal dat raakpunten vertoonde met Elvis’ eigen leven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

27. Tijdens de opnames van Kid Galahad kreeg Elvis een eigen stoel op de set, waarop ‘Mr. Presley’ stond. Hij was erg misnoegd over dat opschrift, en liet het uiteindelijk vervangen door ‘Just plain ol’ Elvis’.

28. Na zijn acteerdebuut raakte Elvis verwikkeld in verscheidene relaties met bekendheden als Candice Bergen, Ann-Margret, Cybill Shepherd, Connie Stevens en Natalie Wood.

29. Elvis werd ooit gevraagd de rol te spelen van Tony in de befaamde musical West Side Story. Zijn manager weigerde de aanbieding – het is Richard Beymer die uiteindelijk de vertolking op zich nam.

30. Toen een journalist Elvis omschreef als ‘de koning van de rock-‘n-roll’, was hij niet blij met die glorieuze titel. Hij vond dat Fats Domino hem had moeten krijgen.

31. In 1965, in volle Beatlemania, ontmoette Elvis voor de eerste en enige keer The Beatles, een droom voor vele fans, én voor de Fab Four, die Elvis als hun grote held zagen. Maar beide partijen gaven nadien toe dat de ontmoeting eerder onwennig verliep.

32. Tussen 1960 en 1969 kwam er elk jaar minstens één Hollywoodfilm uit waarin Elvis meespeelde. Minstens vijftien films in die periode werden vergezeld van zijn muziek. Uiteindelijk waren alle films waar Elvis een hoofdrol in had winstgevend. Op een na: Wild in the Country uit 1961.

33. Op de tiende editie van de Grammy Awards, eind jaren zestig, ontving Elvis zijn eerste Grammy ooit voor het album How Great Thou Art. Hij won in de categorie ‘Best Sacred Performance’.

34. Acht jaar na hun eerste kennismaking, in 1967, trouwde Elvis met Priscilla Beaulieu in Las Vegas. Sindsdien kan je in verscheidene casino’s huwen in Elvis-stijl.

60 jaar na het debuut van Elvis Presley: 60 dingen die u mogelijk nog niet over The King wist

35. In 1968 kreeg Elvis zijn enige kind, Lisa Marie. Erg blij was hij daar op dat moment niet mee, want zijn muzikale carrière zat in een dal.

36. Elvis was goed bevriend met de befaamde Johnny Cash. Ze imiteerden elkaar wel eens bij wijze van grap.

37. De Amerikaanse zender NBC financierde in 1968, onder dwang van Elvis’ manager, een kerstspecial die in het teken stond van de comback van The King. In het programma gaf Elvis zijn eerste optreden sinds 1961 (zie weetje 25).

38. In 1970 ging Elvis onder het mes voor een dubbele facelift en een neuscorrectie.

39. Elvis had van nature bruin haar, maar hij verfde het zwart en deed er enorm veel vaseline en rozenolie in om die typische kuif te verkrijgen.

40. Elvis ontmoette de Amerikaanse president Richard Nixon in 1970. Hij zegde hem dat hij graag deel wilde uitmaken van de federale drugsbrigade.

41. Een groot deel van de snelweg Highway 51 South in Memphis, dat langs Graceland loopt, werd in 1971 officieel hernoemd tot de Elvis Presley Boulevard.

42. MGM maakte in 1972 een documentaire genaamd Elvis On Tour, waarmee het een Golden Globe won voor beste documentaire.

43. Na zijn comeback gaf Elvis vier uitverkochte concerten in Madison Square Garden in New York. Hij werd de eerste artiest in de geschiedenis die dat voor elkaar kreeg. Elvis vestigde het record in 1972.

44. Aloha from Hawaii Via Satellite, een concert met Elvis dat in 1973 live via satelliet uitgezonden werd, lokte meer kijkers dan de maanlanding in 1969.

45. In 1973 schonk Elvis de wereldbekende bokser Mohammed Ali een cape met daarop het opschrift: ‘The People’s Champion’. Elvis was een grote fan van vechtsporten: hij volgde bokslessen op school en had een zwarte gordel in karate.

46. De flamboyante outfits die Elvis in zijn latere muziekcarrière droeg, werden hem voorgesteld door de Amerikaanse pianist Liberace (zie onderstaande foto), eveneens bekend om zijn opzichtige kledij.

60 jaar na het debuut van Elvis Presley: 60 dingen die u mogelijk nog niet over The King wist

47. In 1973 scheidde Elvis van Priscilla. Die echtscheiding kwam hard aan bij The King. Hij nam een overdosis barbituraten en belandde drie dagen lang in een coma in zijn hotelsuite.

48. De falende gezondheid van de artiest belette hem niet een intensieve tournee te ondernemen. In 1973 gaf Elvis meer dan 160 concerten.

49. Elvis droeg een kruis, de Hebreeuwse letter ‘chai’ en een Davidster rond zijn hals. Reden: hij wou koste wat het kost ’toegelaten worden in de hemel en niet geweigerd worden vanwege van een technische fout’.

50. De laatste performance van Elvis vond in 1977 plaats in Indiana. Daar zong hij het nummer Can’t Help Falling In Love voor een uitverkochte zaal. Datzelfde jaar, in augustus, gaf de artiest nog een bescheiden thuisoptreden voor familieleden.

51. Net voordat Elvis stierf, in 1977, was hij de artiest die het hoogst aantal toeschouwers lokte voor een tournee door de VS.

52. The King overleed in augustus 1977. Onder meer James Brown, George Hamilton en de Zweedse Ann-Margret woonden zijn begrafenis bij.

53. De vaste dokter van Elvis, George Nichopoulos, werd mede verantwoordelijk geacht voor zijn dood, omdat hij hem meer dan tienduizend dosissen aan ‘medicijnen’ had voorgeschreven. In 1995 raakte de doktor zijn licentie voorgoed kwijt.

54. Er zijn in totaal meer dan 450 officiële Elvis-fanclubs, verspreid over de hele wereld.

55. Elvis trad zelden buiten de VS op – hij gaf in zijn carrière slechts drie optredens in Canada. Volgens geruchten komt dat door het feit dat zijn manager Andreas Cornelis van Kuijk illegaal in de VS verbleef, en hij weigerde Elvis alleen naar het buitenland te laten gaan.

56. Priscilla maakte van Elvis’ landhuis Graceland een toeristische attractie, en het wordt sinds 2006 beschouwd als historisch landgoed. Er is maar één gebouw in de VS dat vaker bezocht wordt dan Graceland: het Witte Huis.

57. Elvis maakt deel uit van de Country Music Hall of Fame, Gospel Music Hall of Fame, Rockabilly House of Fame en Rock ‘n’ Roll Hall of Fame.

58. Er wordt geschat dat Elvis wereldwijd tussen 500 miljoen en een miljard platen heeft verkocht. Dat is het hoogste verkoopcijfer in de muziekgeschiedenis.

59. Grenada was het eerste land dat het gezicht van Elvis afdrukte op postzegels. Andere landen als de VS, Duitsland, Zweden, de Republiek Liberia, Guinea, Antigua en St. Vincent volgden later dat voorbeeld.

60. In 2014 stond Elvis na Michael Jackson op de tweede plaats van meest succesvolle overleden muzikanten. Zijn albums brachten dat jaar nog meer dan 55 miljoen dollar op.

(JG)

Eerder dit jaar, op 27 januari 2016, vierde de Elvis-song Heartbreak Hotel al zijn zestigste verjaardag. Van Cash tot Cale en van Timberlake tot Tura: allemaal coverden ze de oerklassieker. Die laatste, The King van Vlaanderen, vertaalde hem zelfs naar het Nederlands. ‘Elvis zit een beetje in mij’, zei Will Tura aan KnackFocus.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content