Leuvense Carmien Michels wint EK Poetry Slam

© /

Carmien Michels heeft in een spannende battle in haar thuisstad Leuven het Europees Kampioenschap Poetry Slam gewonnen. Ze mag binnenkort in Parijs meedingen naar de wereldtitel.

Dat meldt de vzw Creatief Schrijven, die het EK dit jaar al voor de tweede maal organiseerde. Rory Jones uit Ierland werd tweede en Marius Martynenko uit Litouwen eindigde derde. De 21-jarige Giovanni Centola uit Dour, eind oktober nog tot Belgisch kampioen gekroond, werd vijfde terwijl de toeschouwers Bence Barany uit Hongarije tot publiekswinnaar uitverkoren.

‘Ik hoop dat mijn overwinning andere vrouwen zal motiveren om te beginnen slammen,’ reageerde Carmien.

Poetry Slam wordt vaak omschreven als een boksmatch met woorden en is een concept waarbij de dichter het voor een publiek moet opnemen tegen andere dichters en dat publiek moet proberen overtuigen, zowel met zijn teksten als met zijn performance. De dichter krijgt daarvoor drie minuten de tijd.

Na het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam eind oktober, coördineerde Creatief Schrijven vzw dit jaar ook het Europees Kampioenschap Poetry Slam. Op uitnodiging van de Stad Leuven haalde Creatief Schrijven de 20 Europese kampioenendichters naar België en liet hen onder andere ook reflecteren over het thema ‘Utopia’, naar aanleiding van het feestjaar voor rond het gelijknamige werk van Thomas More.

De 20 dichters werden beoordeeld door een vakjury die bestond uit: Saskia De Coster (auteur), Sara Vertongen (actrice), Jaan (coördinator Poetry Slam Estland), Simon Raket (Belgisch Kampioen Poetry Slam 2015) en David Troch (stadsdichter Gent).

Zaterdagnamiddag overleefden tien dichters de halve finale, waarna ze ’s avonds tijdens de finale een tekst brachten over hun ideale wereld, hun Utopia. Die zijn ook gebundeld in het boekje ‘The future is more’ dat verkrijgbaar is bij Creatief Schrijven vzw.

Voor het eerst in de relatief jonge geschiedenis van het EK was de wedstrijd live te volgen op www.beslam.be. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content