De balans: dit zijn de beste 10 expo’s van 2024 tot nu toe
Nu het jaar er alweer voor de helft op zit, blikt Knack Focus terug op het beste van wat de afgelopen maanden te bieden hadden. Vandaag: expo’s.
Ontdek al het beste van 2024 tot nu toe in ons dossier.
10) Cosmic Realism: Paravel & Castaing (Eye Filmmuseum, Amsterdam)
Ze doken met hun kinetische camera aorta’s en hersenkwabben in, zwalpten over zilte zeeën en loerden in de ziel van een kwijlende kannibaal op zoek naar een nieuwe beeldtaal. Een onderdompeling in het immersieve Cosmic Realism van antropologen annex documentairekunstenaars Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor.
9) Yoko Ono (Tate Modern, Londen)
Dat ze de immer vredelievende, niet altijd toonvaste weduwe is van opper-Beatle John Lennon weet iedereen, maar wat stelt Yoko Ono eigenlijk voor als conceptuele kunstenares die vooral in de sixties – ergens tussen John Cage en de Fluxus beweging in – furore maakte met tal van spraakmakende performances? Give peace a chance, and Yoko.
8) Jef Verheyen: venster op het oneindige (KMSKA, Antwerpen)
Jef Verheyen zag het licht, zoals alleen hij dat kon. Retrospectieve van het lumineuze oeuvre van de vergeten, Vlaamse meester van de abstracte kunst.
7) Histoire de ne pas rire: het surrealisme in België (Bozar, Brussel)
Brussel viert 100 jaar surrealisme met twee grote tentoonstellingen – één in KMSK over de internationale beweging rond André Breton en co. Plus één in Bozar die focust op de Belgische beroepsfantasten, van Réné Magritte over Paul Nougé tot Jane Gaverol.
6) Ron Mueck (Museum Voorlinden, Den Haag)
Soms zijn ze veel groter dan normaal, soms stukken kleiner, maar levensecht en intrigerend zijn de beelden van Ron Mueck altijd. Van zijn blote wildeman tot een baby aan de muur: het grootste overzicht tot nu toe van het hyperrealistische werk van de Brits-Australische poppenmeester.
5) Biennale Arte (Venetië)
Nog tot november wordt de Dogenstad overspoeld door grensoverschrijdende reuzen, zuiderse zonderlingen en kleurrijke queerkunstenaars, onder het inclusieve motto: Foreigners Everywhere. De zestigste editie van ’s werelds grootste kunstkermis, met Berlinde de Bruyckere, Pierre Hughe, Julie Mehretu en andere straffe gasten.
4) Marina Abramovic (Stedelijk Museum, Amsterdam)
Al vijftig jaar tast ze met lijf en leden de grenzen van het fysieke en het spirituele af, tot bewondering van Jan Hoet, Lady Gaga, Jay-Z en miljoenen andere fans. Grootse retrospectieve van het grensoverschrijdende werk van de Servische superster van de performancekunst.
3) Travelling: Chantal Akerman (Bozar, Brussel)
Met de groots opgezette expo Travelling eert Bozar – eindelijk – de grande dame van de Belgische cinema, wiens reputatie na haar dood in 2015 alleen maar groter werd. Video-installaties die bewijzen dat Akerman meer was dan die gelouterde maakster van het monumentale huisvrouwenepos Jeanne Dielman, 23 quai de Commerce.
2) Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John & David Furnish Collection
In het prestigieuze Victoria & Albert Museum te Londen etaleert Sir Elton John zijn exquise smaak met ruim 300 prachtfoto’s uit zijn gigantische collectie. Een who’s who van de naoorlogse fotografie met werk van Rober Mapplethorpe, Nan Goldin, Richard Avedon, David LaChappele en andere titanen.
1) Paris 1874: inventer l’impressionnisme (Musée d’Orsay, Parijs)
Op 15 april was het precies 150 jaar geleden dat Monet, Renoir, Cézanne en andere nieuwlichters verzamelen bliezen in de Parijse studio van fotografiepionier Nadar. Een – welja – impressionante expo die je terugflitst naar het moment waarop het impressionisme – en bij uitbreiding de moderne kunst – geboren werd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier