Dit zijn de beste 10 non-fictieboeken van 2024
Knack Focus blikt terug op het beste dat 2024 te bieden had. Vandaag: non-fictie.
Ontdek al het beste van 2024 in ons dossier.
10) De eilanden van goed en kwaad – Adwin de Kluyver
De een wil er helemaal alleen gaan wonen, de ander droomt ervan er een utopische commune te stichten en een derde wil er een atoombom testen. Eilanden maken het beste en het slechtste in ons los. Een fantasierijk boek.
9) Luister – Michel Faber
Michel Faber gaat in deze essaybundel over muziek veel verder dan lijstjes en sappige anekdotes. Hij vraagt zich af wat muziek nu eigenlijk is en legt onder meer de verborgen discriminatie in de muziekindustrie bloot. Faber, die we als romancier kennen, komt verrassend origineel uit de hoek.
8) Een vlam Tasmaanse tijgers – Charlotte Van den Broeck
In 1936 stierf in de zoo van Hobart de laatste Tasmaanse tijger, een buidelhond met een imposante muil, een schapendoder ook, zei men. Van den Broeck trok naar Tasmanië en ontdekt hoe de soort aan haar einde kwam en hoe wilde verhalen het lot van de wereld in handen hebben.
7) Heksen – Marion Gibson
Zwarte missen, toverkollen en peperkoeken huisjes. Historica Marion Gibson keek voorbij de clichés en analyseerde de heksenprocessen door de eeuwen heen. Erg actueel, want nog altijd worden vrouwen beschuldigd van hekserij.
6) Ketterij – Catherine Nixey
In de eerste eeuwen van onze jaartelling waren er vele christussen, allen wonderdoeners die hun land wilden bevrijden van de Romeinse bezetting. Maar slechts één kon mits het verketteren en vermoorden van de aanhangers van de andere – en de steun van de Romeinen – de eindmeet halen.
1/1
1/1
5) Behave – Robert Sapolsky
‘Sapolsky lezen is als praten met God.’ Zijn collega-wetenschappers spreken enkel in superlatieven over zijn werk en met Behave heeft Sapolsky zijn voorlopige meesterproef afgelegd. In deze klepper probeert hij een eeuwenoude vraag op te lossen: zijn mensen goed of slecht?
4) Buiten bereik – Lotte Lola Vermeer
Nadat Lotte Lola Vermeer ontdekt had dat er in Rusland veel plekken zijn waar Google Street View plots ophoudt, ging ze in 2018 op zoek naar die plekken en reisde ze al couchsurfend van Moskou naar Sotsji. Het levert een frisse en originele queeste op naar de lach achter de Russische tristesse.
3) Zij die achterblijven – Matteo B. Bianchi
Nadat zijn partner zelfmoord pleegt, worstelt Matteo Bianchi decennialang met het onverwerkte verdriet. In dit lamento snijdt hij de etterbuil open, met schrijnend proza als wondvocht. Tevens een indringend appel aan de overheid om zelfdoding eindelijk ernstig te nemen.
1/1
1/1
2) Van licht naar duisternis – Kris Lauwerys
Het Wenen van begin twintigste eeuw was een artistiek broeinest, en dan denken we vooral aan Gustav Mahler en de Wiener Secession. Mannen dus, maar er waren ook vrouwen actief, toont Lauwerys, zoals schrijfster Veza Canetti, die de carrière van haar man Elias op de sporen zette.
1) De levens van Claus – Mark Schaevers
Humo-journalist Mark Schaevers deed het onmogelijke en schreef de biografie van Hugo Claus, de meester der vermommingen. Achthonderd pagina’s lang biedt Schaevers een prachtige inkijk in het gulzige leven van de literaire maestro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier