En allemaal écht gebeurd – of echt aan het gebeuren. Faut le faire!
Ontdek al het beste van 2025 tot nu toe in ons dossier.
10. Wijsheid – Paul Verhaeghe
We leven in een kennismaatschappij, beweert Paul Verhaeghe, terwijl het leven uit zo veel meer bestaat dan alleen maar dat. Er zijn ook nog ethiek en esthetiek, om de wil tot verandering niet te vergeten. We hebben dus wijsheid nodig, en dat is veel meer dan informatie.
9. Hannibal & Gideon – Maarten Inghels
De Carthaagse generaal Hannibal trok in 218 v.Chr. met 37 olifanten de Alpen over. Maarten Inghels deed hem dat recent na met Gideon, een Afrikaanse olifant uit een Zuid-Frans safaripark. De man en de olifant groeiden steeds meer naar elkaar toe, zeker nadat ze paddo’s op hun pad aantroffen.
8. Huiswerk – Geoff Dyer
Geoff Dyer geldt als een van de beste essayisten van het afgelopen decennium. In dit persoonlijke werk keert hij terug naar zijn idyllische kindertijd in een verdwenen Engeland. Dyer verzandt soms in Opa-vertelt-modus maar zijn laconieke zelfspot maakt veel goed.
7. De Damiaanhoeve – Chris De Stoop
Het verhaal van Bert, Gerty en hun eeuwenoude Limburgse hoeve die ten prooi valt aan de vlammen, van de grindindustrie die het oude landschap van de uiterwaarden vernietigt, en van het halfjaar dat Bert ervan verdacht werd achter de brand te zitten en Gerty vermoord te hebben.
6. Het bos en de rivier – Karl Ove Knausgård
De Noorse bestsellerauteur Knausgård schreef ooit een fanbrief naar Anselm Kiefer. Jaren later mag hij de controversiële Duitse kunstenaar een poosje volgen en dat levert boeiende inzichten op. Kiefer blijkt een grappige man en een bon-vivant, maar bovenal een mateloos gedreven kunstenaar die messcherp werk aflevert.
5. 103 boeken die je gelezen moet hebben – Wim Oosterlinck
Al jaren bestiert radiolegende Wim Oosterlinck de podcast Drie boeken. Dit bladerboek tjokvol boekentips is een distillaat van zijn gesprekken met leesverslaafden. Verrassende anekdotes worden afgewisseld met intieme onthullingen. Kortom: het perfecte leeslijstje in boekvorm.
4. Polsslag – Peter Vermeersch
Midden jaren negentig schreef Viktor Tsoj voor zijn Russische band Kino de song Peremen!, wat ‘verandering’ betekent. Op journalistieke wijze onderzoekt Vermeersch hoe in de decennia nadien die song het hart van de mensen die in Oost-Europa voor meer vrijheid opkwamen sneller deed slaan.
3. Galmende geschiedenissen – Sinan Çankaya
Een boek dat graaft naar de oorzaken van onze gekleurde kijk op de oorlog in Gaza en dat daarbij het maatschappelijke aan het persoonlijke koppelt en daardoor bij Çankaya’s eigen ervaringen uitkomt – hoe hij zich als kind ging schamen voor zijn allochtone moeder bijvoorbeeld.
2. Het geduld van de bloemen – Stefan Brijs
De Vlaamse auteur Stefan Brijs woont al enkele jaren in Andalusië. Een paradijs, zou je denken, maar Brijs’ tuin van Eden wordt bedreigd door droogte en de waterverslindende monoculturen. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit, maar Brijs wijst ons in zijn enthousiasmerend wandelboek wel op de Spaanse natuurpracht.
1. Het uur van de wolven – Giuliano da Empoli
Wilt u de moordende capriolen van Donald Trump, Benjamin Netanyahu beter begrijpen? De Italiaanse auteur Giuliano da Empoli is uw gids doorheen de gangen en achterkamers van de wereldmacht. Een onthutsend en soms wrang grappig relaas over politici in schapenvacht.