The Crown – seizoen 2
Slechte reclame is ook reclame. Vanuit die optiek lijkt het haast alsof Queen Elisabeth II eigenhandig wilde bijdragen aan de promotie van het tweede seizoen van het koninginnendrama The Crown. Uit de Paradise Papers die begin november werden gepubliceerd, bleek dat de 91-jarige Britse vorstin zo’n slordige 11,3 miljoen euro heeft geïnvesteerd in fondsen op de Kaaimaneilanden en op Bermuda. Wat een mens al niet voor een Netflixreeks overheeft.
Voor het tweede seizoen van The Crown springt scenarist Peter Morgan zes decennia terug in de tijd. Het is 1957. Hoewel Elizabeth (Claire Foy) zich eindelijk goed voelt haar rol als koningin, verkruimelt de monarchie rondom haar. ‘Ik ben amper tien jaar koningin’, zucht ze. ‘In die tijd heb ik drie premiers gehad. Niemand houdt die job vol.’ Alsof dat niet genoeg is, gaat Engeland gebukt onder economische moeilijkheden en krijgt de Queen op de koop toe de Suezcrisis op haar bord. Bedwelmd door medicatie en vastbesloten om de geschiedenisboeken in te gaan, zorgt premier Anthony Eden (Jeremy Northam) ervoor dat Israël Egypte binnenvalt om een einde te maken aan de blokkering van het Suezkanaal. Groot-Brittannië is in oorlog.
Ook binnen de muren van Buckingham Palace woedt de onrust. Zichtbaar gekweld door zijn ondergeschikte rol voelt echtgenoot Philip (Matt Smith) de nood om zich te bewijzen. Er komen steeds meer barstjes in het koninklijke huwelijk. Wanneer Philip vijf maanden weg is om de Olympische Spelen te openen en een rondreis te maken langs tropische en ijzige wateren, lijkt de ademruimte hun relatie nieuw leven in te blazen. Tot er een verontrustende brief opduikt. Ook Elizabeths jongere zus Margaret (Vanessa Kirby) is nog steeds kwaad op haar familie omdat die haar verloving met piloot Peter Townsend heeft tegengehouden. De prinses verlangt naar een leven zonder verplichtingen en regeltjes. Op een feestje ontmoet ze fotograaf Antony Armstrong- Jones (Matthew Goode) – ook bekend als Lord Snowdon – en bloeit ze voor het eerst in lange tijd weer open.
Peter Morgan liet al weten dat het verhaal voor hem zeker niet stopt na twee seizoenen. Hij mikt op minstens zes. Met telkens een tijdssprong en een wisselende cast om de twee seizoenen wil hij het hele leven van Elizabeth II zo geloofwaardig mogelijk vertellen. Die drang naar waarheidsgetrouwe beelden is ook in dit tweede seizoen heilig. The Crown baadt opnieuw in hyperrealistische luxe en heel gedetailleerde beelden. Het kostenplaatje is navenant: Morgan mocht tot nu toe een royale honderd miljoen euro spenderen om het verleden van ’s werelds bekendste koningin in beeld te brengen.
Vanaf vrijdag 8/12 in Netflix
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier