SUPERSTAAR

GUNTER LAMOOT. 'Met mijn humor zou ik al tien jaar niet meer buiten kunnen komen.'

maandag 16/4, 22.25 – 2BE

You’ll love it or you’ll hate it. Met het nieuwe programma Superstaar belooft Gunter Lamoot de meningen van tv-kijkend Vlaanderen te splijten zoals Moses deed met de Rode zee. Iedereen die ooit al dan niet bewust een bijdrage leverde aan het archief van vtm, komt in het vizier van Superstaar. ‘Beweren dat dit een archiefprogramma is, is een flagrante leugen’, verkondigt Lamoot. ‘Met Superstaar gaan we voort op wat mijn maat Frank Nuytten en ik thuis al jaren doen op saaie tv-avonden: het geluid uitzetten en zelf een tekst verzinnen. Familie, Aspe maar ook klassiekers als H, T&D komen in aanmerking om door ons van een nieuwe tekst te worden voorzien.’

Heeft 2BE je gevraagd om iets creatiefs met het vtm-archief te doen of ben je jezelf gaan aanbieden?

GUNTER LAMOOT: De interesse kwam van beide kanten. Een tijdje geleden hadden Frank en ik met verschillende acteurs een vulgaire versie van Loveboat ingesproken – te vinden op YouTube. Wij zagen het wel zitten om dat voor andere Amerikaanse reeksen te doen, maar blijkbaar zijn de rechten daarop belachelijk duur. Toen ontstond het idee om met het vtm-archief aan de slag te gaan: dat ligt er toch maar en kost niets.

Mogen wij vragen hoeveel tijd je voor dit programma voor tv hebt doorgebracht?

LAMOOT: Ontelbare uren. Ik vergelijk het wel eens met vinkenzetting, alleen wachten wij uren op een bruikbaar fragment in plaats van op een ‘suskewiet’. We worden dan ook niet per werkuur, maar per aflevering betaald. Ik heb dit wel niet alleen gedaan: behalve Frank Nuytten werken ook David Galle, Piet De Praitere, Tim Foncke en Sebastien Dewaele mee.

Jullie deden wel wat ontdekkingen. Hoe kwamen jullie er bijvoorbeeld achter dat de video’s en muziek van dEUS en Clouseau perfect inwisselbaar zijn?

LAMOOT: Videoclips kijken tot ze je de oren uitkomen. Op een bepaald moment vind je dan wel een aantal fragmenten uit een dEUS-clip waarbij de lippen van Tom Barman hetzelfde lijken te zingen als die van Koen Wauters. We hebben trouwens ook nog gelijkenissen ontdekt tussen Will Tura en Arno, Koen Buyse van Zornik en charmezanger Christoff.

‘Wally’s wereld’, de beschamende docusoap over Eddy Wally door Luk Alloo, ontsnapte evenmin aan jullie aandacht. Zijn die fragmenten niet te pijnlijk nu de zanger door een hersenbloeding getroffen is?

LAMOOT: Het enige wat telt, is dat de grap geslaagd is. Bij Eddy Wally was het wel even zoeken naar een nieuwe invalshoek. Wij noemen hem E.R. Van De Walle en leggen hem allerlei citaten in de mond, uit de literatuur, de politiek, wetenschap… E.R. blijkt bijvoorbeeld een intimus van Hugo Claus te zijn geweest.

Om de meerwaardezoekers die het wat te gortig vinden, tevreden te stellen, zappen jullie tijdens ‘Superstaar’ zelfs even naar Canvas, niet?

LAMOOT: Klopt, en telkens is daar toch wel iets over de nazi’s te zien zeker?! Die filmpjes heten Verrückte Idioten: partijleden Marc, Ludovic, Chantal, Gilbert und viele andere proberen telkens iets op poten te zetten voor de Führer, een veiling van zijn cd-collectie bijvoorbeeld, maar vaak loopt dat faliekant af. Het is bijna een stripverhaal, maar voor alle duidelijkheid: het blijft ver weg van de Holocaust.

Geen schrik om een pak schadeclaims aangesmeerd te krijgen van de mensen die nietsvermoedend deelnamen aan ‘De Stip’ of in het ‘H,T&D’-publiek zaten?

LAMOOT: Goh, ik verwacht daar niet meteen problemen mee. Om dezelfde reden als met Eddy Wally: het is de grap die telt. We maken de jokes niet ten koste van die gewone mensen, we kennen hen niet eens. We hebben bij die beelden enkel een totaal andere context verzonnen, waardoor het geestig, absurd of lekker vulgair wordt. Moet ik dan de komende weken op straat extra op mijn hoede zijn voor misnoegde H,T & D-toeschouwers? Met mijn humor zou ik dan al tien jaar niet meer buiten kunnen komen.

Je hebt een aardige voet binnen bij Woestijnvis, waarom koos je ervoor om ‘Superstaar’ te maken met je bescheiden eigen productiehuisje Broektoe?

LAMOOT: Ik wilde dit bewust kleinschalig houden. Waarom er een grote machinerie bij betrekken als je onder vrienden en zonder gedoe een programma kunt maken?

Zit er achter de naam Broektoe eigenlijk een ontroerende autobiografische anekdote?

LAMOOT: Nee, mijn geluidsman zaagt mij al jaren de oren van het hoofd dat ik Broektoe als titel moet gebruiken en toen dat productiebedrijfje een naam nodig had, heeft hij zijn zin gekregen. Het is een klassieker hé: zeg tegen een man ‘Broek toe!’ – het liefst hardop in gezelschap – en hij kijkt meteen naar zijn gulp, of die nu openstaat of niet. By the way, jij komt net van het toilet zeker?

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content