MARCEL VANTHILT presenteert de grote loterijshow ‘Vrijdag De 13de’, de apotheose van de ‘Week van het Geluk’ (vr. 13/5 – Een). Door Gunter Van Assche
1 Op vrijdag de dertiende zou Eva Adam hebben verleid om in de appel te bijten. Was jij gemakkelijk te paaien om er een show over te presenteren?
Absoluut, er kwam zelfs geen gepaai aan te pas. Het kán gewoon niet anders dan leuk zijn om schandalig veel geld uit te geven. Shows kunnen voor mij ook niet decadent genoeg zijn. Had het aan mij gelegen, er was een trekking met getatoeëerde biggetjes en een hongerige tijger. (lacht)
2 Je werd geboren in een huis met nummer dertien. Ben je bijgelovig?
Niet echt, nee. Ik zag het eerder als een teken dat alles weer goed zou komen, zelfs als het fout zou gaan. Ik vind 13 stilistisch gezien ook een sierlijk getal. Een strenge één, gevolgd door een wulpse 3, als een kont of een stel tieten. Ik loop ook gewoon onder ladders door, en ik haat álle katten: zwart, bruin, wit én gestreept.
3 Je hebt wel iets met Las Vegas, dé stad van het geluk en het ongeluk.
Ik ben in die stad getrouwd, ja, en ik vind het er heel charmant. Kansspelen zijn trouwens pure lol, we moeten ze echt koesteren. Het enige wat ons nog rest aan glamour is Kerstmis, het Songfestival en de Nationale Loterij. Al de rest is kommer en kwel.
4 Je zei ooit dat je van kritiek houdt omdat het betekent dat er aandacht is. Volstaat die bedenking om je ego te sussen?
Ach, na 25 jaar in het wereldje glijden kritieken gewoon van je af. Op de duur kan je ze zelfs voorspellen, weet je perfect wie wat zal zeggen, én waarom. Vaak heb ik ook geen enkel idee waar kritiek precies op is gebaseerd. Neem nu al die commentaar op reality-tv. Die trend is nog lang niet voorbij en ik vind die programma’s er alleen maar beter op worden. Stanley’s Route is heel leuk gemaakt en Toast Kannibaal vind ik gewoonweg hilarisch.
5 Minder hilarisch: ‘Tien voor Taal’ werd afgevoerd in België. Teleurgesteld?
Best wel. Ik presenteerde het met heel veel plezier. Het is ook een programma dat de openbare omroep zou moéten geven, vind ik. Wie zal het anders doen? Nu: ik ben er gerust in dat ze bij de VRT op hun beslissing zullen terugkomen. Desnoods bedenk ik zelf wel een nieuwe taalquiz.
6 Je wilde ook zeker nog iets doen met Arbeid Adelt! Gaan jullie die reünie nog veel langer uitstellen?
Er gaat geen maand voorbij of we krijgen een voorstel. Maar eerlijk: ik heb geen zin om een maand van mijn leven te spenderen aan het opwarmen van oude kost. Er zou ook weer veel gerepeteerd moeten worden – zo graag ga ik nu ook weer niet op mijn smoel. Maar misschien zijn dat alleen maar excuses, en ben ik gewoon te oud geworden. (lacht)
7 Op 13 mei viel Chet Baker uit een hotelraam in Amsterdam. Ben jij vatbaar voor dat soort rock-‘n-rollromantiek?
Chet Baker is een raar geval. Was het zelfmoord of tuimelde hij met zijn zatte kloten van het balkon? Niemand die het weet. Ik heb wel de indruk dat mythes eerder uitzondering dan regel zijn. Iedereen in Arbeid Adelt! is bijvoorbeeld oud en gezond, héél saai. De manier waarop Herman Brood uit het leven stapte, vind ik perfect. Hij wou niet dat het zielig afliep, hij wou de eeuwige kwajongen blijven.
8 Bart Peeters zei onlangs dat jij een ‘angry young man’ blijft, hoe oud je ook wordt.
Dat is een compliment, maar tegelijk begin ik het ook een beetje vervelend te vinden. Ik word er binnenkort 50 – véél te oud om nog de hele tijd te lopen morren. Daarom zit Arbeid Adelt! wellicht ook weer in de koelkast. Hoe vaker ik hoor dat we weer moeten samenkomen, hoe harder ik roep dat iedereen de boom in kan. (lacht)
9 Zijn de grote ambities ook niet gewoon verdwenen?
Hmm, ik wil nog veel dingen doen in mijn leven, maar niet langer zes verschillende dingen tegelijk. Dit jaar wil ik aan een boek beginnen over mijn vader, die ik nooit gekend heb omdat hij te vroeg is gestorven.
10 Je zou volgens sommigen erg op je vader lijken: zijn scherpe pen zou jouw scherpe tong zijn.
Dat is leuk om te horen. Hij schreef wekelijks politieke columns in verouderde Stijn Streuvels-stijl, maar toch vind ik dat nu onvervalste rock-‘n-rollcolumns. Ik probeer al een tijdje zijn leven te reconstrueren, om het daarna op een half jaar zelf te herbeleven. Ik heb dat idee lang uitgesteld, maar nu moet het er van komen. Misschien ben ik over een jaar zélf dood, en dan is het te laat. l
Günter Van Assche
‘Het enige wat ons nog rest aan glamour is Kerstmis, het Songfestival en de Nationale Loterij.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier