MIJN MAN KAN DAT

© VT4
Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

Maandag, 20.55 – vtm.

Aan de lijst met overbodige programma’s kunnen we met stip Mijn man kan dat toevoegen. Ik heb zo’n vaag vermoeden dat het programma al enige jaren heeft zitten gisten in het hoofd van Hans Otten. Alleen dat is een voldoende waarschuwing voor gevoelige kijkers – een mens wil niet weten wat er allemaal in het hoofd van Hans Otten zit, laat staan wat er zit te gisten. In ieder geval was er een tijd – toen Hans nog Hansje heette – dat hij geregeld te horen kreeg: ‘Hans kan niets.’ In die donkere dagen begon Hans Otten een lijst bij te houden van dingen waarvan hij bewezen had dat hij ze kon. Hans kan dat, heette dat lijstje, en er stond bijvoorbeeld op dat hij het vocht waarin Zwanworsten jaren hadden geweekt, kon opdrinken of dat hij sinaasappelen met de blote hand kon uitpersen.

Toen Hans Otten ook van de mensen van VT4 een evaluatie kreeg, werd het niet met zo veel woorden gezegd, maar kwam het er toch op neer dat men zich afvroeg wat Hans eigenlijk allemaal kan. ‘ Plus est en vous‘, werd er gezucht. En Hans voelde venijnige herinneringen prikken. Hij haalde zijn lijst boven, somde zijn geweldige talenten op en daagde VT4 uit mannen te vinden die precies hetzelfde konden als hij. VT4 – zo dwaas zijn ze daar wel – ging die uitdaging aan en Hans Otten had tot hun eigen verbazing opeens een nieuwe show. Mijn man kan dat heet het ding. Van vier koppels zit de vrouw strak verpakt aan een groene pokertafel en kijkt de man toe vanuit een glazen hok. De vrouwen moeten inzetten op de zeer verborgen talenten van hun mannen en inschatten hoeveel worstensap ze bijvoorbeeld kunnen drinken of hoeveel kinderschoenen ze binnen de drie minuten aan de bijbehorende kindervoet kunnen wringen. Hoofdprijs in dit burleske cafédrama is tienduizend euro. Een bedrag dat ze aan een eigen gekozen goed doel mogen geven. Het renoveren van de keuken, een reisje naar de zon, een verwenbeurt bij de kapper.

In tussenfilmpjes brengt Hans Otten een bezoek aan een bevriende handelszaak die hij waarschijnlijk nog zeer veel geld moet, maar die hij al enigszins genoegdoening verschaft met een verschijning op de televisie. Véronique De Kock houdt intussen de wacht in de studio en doet alsof het telkens weer om zeer gewichtige en wereldschokkende uitdagingen gaat. ‘Worstensap. Hoeveel bokalen kan uw man leegdrinken in twee minuten. Je weet, het smaakt echt vies’, waarbij ze haar ogen tot boven haar wenkbrauwen opentrekt en de vrouwen een voor een aankijkt.

Shirley moet haar man echt wel haten, zij beweerde dat hij zeven van die bokalen kon leegdrinken. De man in kwestie wilde het liefst voor altijd in zijn glazen kooi blijven, weg van het mens dat hem dit aandeed. Maar in de ogen van Shirley las ik vooral zoete wraak. Die tienduizend euro interesseerde haar duidelijk minder dan de publieke vernedering van haar man. Nog geen halve kreeg de duts naar binnen. En maar kokhalzen.

Rebecca besefte dan weer ten gronde dat haar man eigenlijk niet veel kan. Zij zette alles in op de vraag: ‘Hoeveel centimeter kan je man van je haar knippen?’ ’34’, kirde ze. Hiervoor moest hij niets kunnen, dus dat kon hij wel. Kristof pakte de schaar en deed wat hij moest doen. Hij knipte de 34 centimeter eraf. ‘Tienduizend euro, tienduizend euro’, prevelde Rebecca vroom terwijl hij de schaar erin zette. Dat een mens veel doet voor geld, wist ik al. Nu weet ik ook hoeveel precies. 34 centimeter. Daarmee kan een man heel wat, als je het mij vraagt.

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op Knackfocus.be

TINE HENS

‘Waarschuwing: Mijn man kan dat moet jarenlang in Hans Ottens hoofd hebben zitten gisten.’

Partner Content