Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Het hoeft niet altijd gras te zijn: ook op dor grint kan een festival uitstekend gedijen, zo bewijst de tiendaagse muziekmarathon in Lokeren.

GESCHIEDENIS De Lokerse Feesten bestaan precies even lang als Rock Werchter en vonden voor het eerst plaats in 1975. Enkele jeugdhuizen uit het Lokerse klopten toen hun spaarvarkens aan diggelen en organiseerden een vierdaags festival met een affiche die evengoed die van de Gentse Feesten had kunnen zijn: onder meer Walter De Buck en Vuile Mong en zijn Vieze Gasten gaven op die eerste editie present. Mettertijd zijn de Lokerse Feesten uitgegroeid tot een tiendaags stadsfestival dat ook de allergrootste namen uit de pop en rock weet aan te trekken. Of wat dacht u van Brian Wilson (2004), Iggy & The Stooges, The Cure en Sisters Of Mercy (2005) en Paul Weller (2006)?

EDITIE 34

TICKETPRIJZEN Dagtickets kosten tussen 12 en 27 euro in voorverkoop. Voor 85 euro hebt u een abonnement voor de volle tien dagen.

BIERPRIJS 2 euro.

PROGRAMMA Onder meer Sinéad O’Connor, Status Quo, Supergrassen Sonic Youth komen naar Lokeren overgevlogen, maar ook Siouxsie, Massive Attack, Macy Gray, Grace Jones en Buffalo Tom. Zullen er de nationale driekleur verdedigen: Monza, Triggerfinger, Tim Vanhamel, Das Pop en The Scabs. En markeer zaterdag 2 augustus in uw agenda alvast met fluostift, want dan komen punklegendes The Kids, Buzzcocks, The New York Dolls en The Sex Pistols ‘mvan jetje geven.

HANDICAPS De Lokerse Feesten zijn relatief makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer – het festivalterrein ligt op nauwelijks vijf minuten stappen van het station – maar weer thuis geraken is een ander verhaal: de NMBS noch De Lijn voorzien een aangepaste dienstregeling. Toogplakkers wordt dan ook aangeraden tot het ochtendkrieken te blijven hangen in nachtcafé Plongeur. Parkeren in de buurt van het festivalterrein is al helemaal uitgesloten. U kan uw auto alleen kwijt op het industrieterrein aan de afrit van de E17, waar een shuttle u voor slechts één euro naar de Lokerse binnenstad brengt.

TROEVEN Ondanks de exponentiële groei van de laatste jaren blijven de Lokerse Feesten een relatief kleinschalig én betaalbaar festival. Eén dat bovendien kan bogen op een uitstekende culinaire traditie: onder meer Lokerse paardenworsten, quiches, worstenbroodjes en rijstpap behoren er tot de specialiteiten. Voor mensen die zich niks hoeven aan te trekken van de almaar dalende koopkracht, is er zelfs een heuse champagne- en wijnbar.

Op www.focusknack.be doen onze rockjournalisten de komenden maanden verslag vanop ’s lands belangrijkste festivals. Voor nóg meer festivalnieuws kan u in onze Poplounge terecht.

Vincent Byloo

Partner Content