Het Perfecte Plaatje

© © VTM
Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

Nog meer onderschat dan de baan van barman is ongetwijfeld die van straat-interviewer. Vraag jongens en meisjes tussen acht en twaalf naar wat ze willen worden, en tussen de vele brandweermannen, ballerina’s of beroemdheden, zul je zelden een straatinterviewer ontwaren. En toch zijn ze met steeds meer. Tegenwoordig worden er zelfs speciaal voor hen programma’s ontwikkeld. Neem nu Het Perfecte Plaatje. Heel lang heeft vtm er blijkbaar niet over nagedacht: ‘Als we nu eens onderzoeken – met de nadruk op dat wetenschappelijke woord – wat de Vlaming onder perfectie verstaat.’ Het resultaat is géén licht filosofisch programma met Bracke of Torfs in een moeizaam uitgehouwen kelder, want dat bestond al. Het gaat vtm ook niet om het filosofische idee van perfectie, wel dat van de perfecte vrouw, man, baan, wasmachine, krultang, dieetpil en consorten. Qua saaiheid kan er aan perfectie weinig tippen. De meest perfecte landen ter wereld hebben de hoogste zelfmoord-cijfers – dat zou al een waarschuwing moeten zijn voor al wie perfectie wil onderzoeken.

Zelfs de straatinterviewers van dienst hadden door dat hier een verre van perfect programma ontstond. Het schijnt dat er geen dwaze vragen bestaan, maar met een lijst van twintig mannen – gaande van Gilles De Bilde over Koen Wauters en Sergio – in de hand bij vijfhonderd willekeurig geselecteerde Vlamingen in Wijnegem shoppingcentrum onderzoeken wie van deze halfgoden der lichtvoetigheid het meest de perfectie benadert, kom je toch aardig in de buurt. Ze dachten er nog wel aan om in allerijl een lastminutereis naar Alaska, Pakistan of Noord-Korea te boeken, maar een straatinterviewer doet wat hij moet doen. Er bestaat geen vakbond die hun rechten verdedigt, laat staan een club van anonieme straatinterviewers. Sociale bescherming nul. En dus moesten de straatinterviewers welgeteld negen vragen voorleggen, goed voor ongeveer evenveel afleveringen, aan telkens vijfhonderd Vlamingen. Dat alles werd geregis-treerd, geselecteerd en geplakt aan fragmenten waarin bekende talenten – formerly knownas bekende Vlamingen – iets over perfectie bazelden. Tot slot werd er nog de zo noodzakelijke humor over gegoten.

Vorige week mocht ik zo meemaken dat de Vlaming in dat shoppingcentrum de auto tot het perfecte voertuig verkoos. Acteur Marijn Devalck deed nog een poging om de motor naar de eerste plaats te duwen, met het argument: ‘Je bent er zo bloot op.’ Nog erger dan het idee van perfectie is waarschijnlijk het idee van een blote meneer Devalck. Exit motor. En dan mocht het wel zeer bekende talent Marc Sloszny – stuntman naar het schijnt – vertellen waarom de helikopter zo geweldig perfect is. Het bleek ‘het omringende plexiglas’. Niet zo verwonderlijk dus dat de auto de top tien aanvoerde. Zangeresje Roxanne draafde op als zijn grootste fan. ‘De auto is top’, verduidelijkte ze met de duim in de lucht. Weg met het ecologische gedoe: zelfs voor korte afstanden stapt zij in de auto. Ze leek er minstens even fier over als over haar zangcarrière. Sommige programma’s worden vooral gemaakt omdat ze goedkoop zijn. Nog goedkoper is het om ze niet te maken. Dan kan die straatinterviewer ook eens op vakantie. Naar een zwart gat, of zo. In een sterrenstelsel ver, ver van hier.

Vrijdag, 20.30 – vtm

Lees nog meer recensies en bedenkingen in denieuwe blog Testbeeld op FOCUSKNACK .BE

Tine Hens

De meest perfecte landen ter wereld hebben de hoogste zelfmoordcijfers – dat zou al een waarschuwing moeten zijn voor al wie perfectie wil onderzoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content