Ex-gangster

Ex-crimineel Danny Vanhamel spreekt vrijuit over zijn daden.

Na The Sky Is the Limit zet documentairemaker Peter Boeckx opnieuw zijn tanden in steviger werk: Ex-gangster belooft ‘voor het eerst zonder schroom’ het leven van Danny Vanhamel te belichten, berucht overvaller en ontvoerder van Anthony De Clerck. ‘Hij was eigenlijk te soft.’

Peter Boeckx: Wie is de mens achter de bikkelharde overvallen van Securitas-geldtransporten in de jaren tachtig? Zijn Vanhamel en zijn kompaan Jozef Peeters, die levenslang kregen voor de ontvoering van Anthony De Clerck, écht de Gaston & Leo van het criminele milieu? En is hij vandaag een gelouterd man? Het zijn maar een paar van de vragen die Vanhamel zal beantwoorden. Alle details incluis.

Danny is een wat tragische figuur. Hij was ontegensprekelijk een topgangster. Maar zeker in vergelijking met een meedogenloze killer als Patrick Haemers was hij te soft, had hij te veel respect voor een mensenleven. Je zult zien: de gewapende overvallen op de geldtransporten die hij als bendeleider op poten zette, waren uitermate professioneel. Voor het leeuwendeel van die overvallen is Danny nooit gepakt. Hij kreeg zelfs felicitaties van de onderzoeksrechter omdat die de overvallen op geen enkele manier aan hem kon linken. En dat terwijl er tientallen miljoenen frank werd buitgemaakt. Maar wat de ontvoering van Anthony De Clerck (de toen elfjarige telg van de West-Vlaamse textielfamilie, nvdr.) betreft, zijn er fouten gemaakt. Danny liet een aantal amateurs meewerken. Uit medelijden, omdat ze arm waren. Op een bepaald moment moesten die mensen beginnen te improviseren. Maar als de ontvoering zoals gepland was verlopen, dan zou het gerecht nog steeds elk spoor van het losgeld bijster zijn.

Dat Gaston & Leo-etiket is dus een karikatuur?

Boeckx: Inderdaad.

Nochtans: je weet dat zijn bende ooit de secretaresse van een Nederlandse veebaron, en niet zoals gepland zijn dochter, ontvoerd heeft?

Boeckx: En ik weet ook dat een van Danny’s mensen zijn schoen kwijtraakte toen hij graaf Leopold Lippens schaduwde. Maar voor alles is er een verklaring, zul je zien. Het hele parcours dat er een kwarteeuw geleden toe leidde dat ze Anthony De Clerck ontvoerden, doet Vanhamel in Ex-gangster voor het eerst uit de doeken, in dialoog met wat de politie en het gerecht vertellen.

Is het leven van een gangster zo glamoureus als het soms wordt voorgesteld?

Boeckx: Nee. Het is gewoon bikkelhard. Zo kun je wel zelf uit het milieu stappen, maar daarom laat het milieu jou nog niet los. Een jaar geleden werd Danny’s huis nog in brand gestoken. Hij en zijn gezin leven nu in woonunits rond het zwembad. Zijn zoons, hoewel ze vandaag het rechte pad bewandelen, zijn toch al een paar keer in aanraking gekomen met het gerecht. Ze zijn opgegroeid zonder vader, maar via hun achternaam zijn ze in feite mee gestraft voor Danny’s daden. Een ander voorbeeld: mocht zijn vrouw geen twaalf jaar op hem gewacht hebben, dan zou hij zichzelf misschien ook wel opgehangen hebben, zoals zijn ex-collega Peeters. De realiteit is schrijnender dan wat Hollywood je doet geloven.

Donderdag 8/2, 21.35, Vier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content