EEN STER IN DE FAMILIE

© GF
Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

Donderdag, 20.45 – vtm

Dat er in den beginne niets was en dat God daarna in zeven dagen de wereld schiep, weten we allemaal. Maar er bestaat ook een andere versie van dat scheppingsverhaal, een versie die vooral populair is bij bewoners van de mediaplaneet. In die versie rustte God de zevende dag niet uit, maar nam hij de tijd om in alle rust en stilte uit klei een übermensch te kneden. Die übermensch laat zich graag afkorten tot BV. Toen de BV af was, schopte God de gewone mens uit het paradijs en installeerde hij de BV in diens plaats. De BV’s kregen kleine BV’tjes, maar er waren ook dagen waarop al die BV’s samen zich stierlijk verveelden. Het waren de dagen waarop God weer wat gewone mensen het paradijs injoeg ter eer, glorie en vooral vermaak van de BV. ‘Zing eens een liedje’, mekkerde de BV en de gewone mens deed dat. ‘Wat schattig’, mekkerde de BV dan. En de gewone mens liet zich gedwee over zijn hoofdje aaien.

In Een ster in de familie brengt Johan Terryn op schooltoneelachtige wijze een moderne variant op dit scheppingsverhaal. Het paradijs is een met verborgen camera’s behangen loft, Terryn speelt voor de gelegenheid God, de BV is er een van de B- of C-categorie en de gewone mens wordt gevraagd om zijn of haar ouders wijs te maken dat de BV diens nieuwe lief is. Ik kan me voorstellen dat het kwijl je uit de mond loopt als je zo’n geweldige grap bedenkt. En het kwijl is zeker niet meer te houden als je erbij verzint dat je die ouders voorliegt dat überhomomens Showbizz Bart een uit heteroseksuele bakstenen opgetrokken fort van mannelijkheid is! Een homo die doet alsof hij geen homo is. Heb je hem? Nadat hij dit had opgeschreven, rustte Johan Terryn zeven dagen uit.

En dus doet de 22-jarige dienster Marijke, die tijdens een persoonlijker moment opbiecht dat haar liefdesleven ‘gene vette’ is, haar uiterste best om mama Carine en stiefpapa Luc te laten geloven dat Showbizz Bart de liefde van haar leven is. Het feit dat die mensen dat zonder veel tegenstribbelen aannemen, bevestigt vooral het magere gehalte van het liefdesleven van Marijke. Ondertussen trippelt er een wufte kapper rond Bart, hangt hijzelf met zijn hoofd voor een ventilator om meer volume in zijn haar te krijgen en overhaalt hij zijn drie gasten samen een act van Abba op te voeren. Johan Terryn wijst er voor de kijkers thuis voor alle duidelijkheid nog maar eens op dat Showbizz Bart niet echt hetero is en dat hij enkel doet alsof. Het fijne aan Een ster in de familie is dat Johan er door die voortdurende herhaling voor zorgt dat werkelijk alle gewone mensen moeiteloos zijn niveau van humor bereiken. In die zin betekent Een ster in de familie meer voor de democratie dan verkiezingen.

Uiteindelijk komt Johan als de grote magiër van achter zijn gordijn tevoorschijn en glundert hij: ‘Grapje! Het was niet echt.’ Een beetje van hun melk schuifelen de ouders wat gegeneerd, maar ook enigszins opgelucht heen en weer op de lederen zetels. Om er werkelijk zeker van te zijn dat alle kijkers mee zijn met deze spannende ontknoping, bevestigt Showbizz Bart goed articulerend: ‘Ik ben homo.’ Waarop Carine iets mompelt van: ‘Energetisch passen jullie wel bij elkaar.’

Waarschijnlijk is het dat wat de BV zo charmant vindt aan de gewone mens: hij laat zich gemakkelijk beetnemen. Wat de BV niet weet, is dat toen God hem het paradijs gaf, hij daarvoor het gevoel voor humor in ruil vroeg. Met de zin voor tragiek die hem eigen is, zadelde God hem dan wel weer op met het idee dat hij waanzinnig grappig is. Het heeft de wereld al veel ellende gebracht.

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op KNACKFOCUS .BE

TINE HENS

‘In zekere zin betekent ‘Een ster in de familie’ meer voor de democratie dan de verkiezingen: iedereen kan dit niveau van humor bereiken.’

Partner Content