DE QUIZ VAN HET JAAR

Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

Vanaf maandag 15/12, 21.35, één

Makkers, staakt uw wild geraas! Het is weer die tijd van het jaar waarin we de staat opmaken van wat de voorbije twaalf maanden was. Wie nekpijn krijgt van al dat om- en terugkijken, boekt nu best een enkel ritje toekomst, want nog vóór het officiële jaaroverzicht er is, zetten Thomas Vanderveken en zijn veertig notoire gasten alle feiten op een rij in De quiz van het jaar. ‘Elk van de deelnemers heeft op zijn of haar manier een verschil gemaakt dit jaar. De quiz gaat over alles wat er in 2014 is gebeurd, maar we hebben het natuurlijk tussen de regels ook over het jaar van elk van de kandidaten.’

Wat voor lekkers heeft 2014 jou gebracht?

THOMAS VANDERVEKEN: Ik kan enkel antwoorden met een cliché: het was een razend druk jaar. We zijn bezig aan een mooi seizoen van Alleen Elvis blijft bestaan, met deze quiz erbij wordt het nu extra druk en ik kan er niet omheen: ook privé was het druk. Véronique (Leysen, zijn vriendin, nvdr.) heeft een koffiebar geopend. Ze doet dat alleen, maar ik merk dat onze gesprekken toch vaak gaan over: hoe pak je dit of dat aan. In het begin van het jaar zijn we een week samen naar Peru geweest, in de zomer hebben we een week vakantie genomen en verder hebben we vooral geprobeerd om te genieten van iedere vijf minuten dat we even niet van hot naar her moesten hollen.

Alleen Elvis blijft bestaan, die naam is sinds zaterdag 29 november niet langer een knipoog, maar een eerbetoon.

VANDERVEKEN: Ik kan het nog niet geloven. Het is altijd onrechtvaardig als een fantastische man van 52 met een zoon van 14 sterft. Dat is gewoon te snel en te vroeg. De laatste keer dat ik Luc De Vos zag, hadden we het nog over het programma. Hij was blij dat we die titel hadden gekozen en wachtte op een uitnodiging. Het plan was er. Tja. Meer kan ik daar niet op zeggen. In het licht van de dood wordt alles relatief.

Heeft de wereld zoals hij in 2014 was jouw geloof in een mooie toekomst voor iedereen versterkt?

VANDERVEKEN: Hmm, 2014 lijkt me toch een jaar waarin de wereld opnieuw in brand is gevlogen. In het Midden-Oosten staan de zaken er niet bijster goed voor. Israël heeft de Gazastrook meedogenloos gebombardeerd, die mannen van IS snijden kelen over alsof het niets is. Bovendien is nog maar eens het besef gegroeid dat extremisme heel dichtbij is, dat het snel kan kantelen. Mensen die gisteren je buren waren, kunnen morgen kelen staan oversnijden. En in België zelf, tja, er is een ideologische ommekeer merkbaar waarover ik me nog elke dag verbaas en waarvan ik me afvraag hoe heet de soep gegeten zal worden.

Het zoveelste jaar van kommer en kwel?

VANDERVEKEN: Er waren ook zaken die me vrolijk stemden.

Zoals?

VANDERVEKEN: Euh, ja, wel. Ik ben nu geneigd te zeggen: Christoff die na de scheiding co-ouderschap organiseerde voor zijn twee katten. Maar dat maakte het jaar er misschien niet echt beter op. Hmm. Wacht even. Ik denk na. Ik denk. O ja, ik weet het: die Nederlandse jongen die alle plastic uit de zee wil vissen en die erin slaagde daar fondsen voor op te halen. Dat was ook 2014. Samen voor een betere toekomst gaan, zoiets.

TINE HENS

Partner Content