De Juiste Prijs

© © VTM
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Maandag tot vrijdag, vtmWe durven het nauwelijks toe te geven, maar eigenlijk keken we met enige nieuwsgierigheid uit naar de terugkeer van De Juiste Prijs. Voor u ons van slechte smaak begint te verdenken – tenslotte bliezen we enkele weken geleden op deze plaats ook de loftrompet over Te Land, ter Zee en in de Lucht – willen we duidelijk stellen dat daar een specifieke reden voor was: voor de start van De Juiste Prijs had presentator Koen Wauters in dit tijdschrift namelijk laten optekenen dat de streelmeisjes in deze update van de roemruchte quiz de prijzen met ‘een zelfrelativerende glimlach’ zouden bepotelen, en we vroegen ons toch af hoe dat precies in zijn werk zou gaan. Temeer daar we twintig jaar geleden, toen Jan Theys de esbattementen nog leidde, ook niet de indruk hadden dat de hostesses echt geloofden dat hun baantje de springplank zou zijn naar een bloeiende carrière in de showbizz.

Toen de eerste aflevering van De Juiste Prijs van start ging en de streelmeisjes vanuit het decor kwamen gedarteld, werd snel duidelijk dat zelfrelativering in hun woordenboek een synoniem is voor overdrijving. De hostesses van Jan Theys konden al een broodrooster of een pakje koffie bepotelen alsof ze er een innige liefde voor voelden, maar bij de manier waarop de dames in het team van Koen Wauters met de prijzen omgaan, krijg je de indruk dat ze er elk moment mee in bed kunnen springen. Het zal allemaal wel grappig en ironisch bedoeld zijn, maar eerlijk gezegd vonden wij het toch een beetje misplaatst.

Nu vielen de streelmeisjes geeneens uit de toon, want in De Juiste Prijs doet iedereen wel heel erg zijn best. Alleen in het geval van Koen Wauters heb je het gevoel dat hij vooral de übervlotte, rondspringende presentator speelt, maar alle anderen doken met de twee voeten vooruit in het bad. De levende misthoorn genaamd Sergio levert commentaar bij de spelletjes zoals een trio Braziliaanse voetbalcommentatoren dat doet tijdens een WK-finale waarin de Seleção aantreedt, en het publiek gaat bij iedere opdracht die de kandidaten voor de voeten krijgen collectief uit de bol, zelfs al beperkt de mogelijke prijs zich tot een foodprocessor. Het zal aan de economische crisis liggen, denken we dan.

Wij hebben de twee niet meteen met elkaar vergeleken, maar gevoelsmatig zouden we durven te zeggen dat deze nieuwe versie het origineel qua decibels ver overtreft. Dat De Juiste Prijs ons Siberisch koud liet, kunnen we dan ook niet zeggen: integendeel, we werden zo zenuwachtig van alle drukdoenerij dat we tijdens het eerste reclameblok even een ommetje moesten maken.

Lees nog meer recensiesen bedenkingen in denieuwe blog Testbeeld op

Stefaan Werbrouck

‘Wij hebben de twee niet meteen met elkaar vergeleken, maar gevoelsmatig zouden we durven te zeggen dat deze nieuwe versie van ‘De Juiste Prijs’ het origineel qua decibels ver overtreft.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content