Vier artiesten die het voor het geld deden

Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Met Last Time to See Me before I Die doet John Cleese dezer dagen voor het eerst solo ons land aan. Op 76-jarige leeftijd. Daar heeft hij een goede reden voor. Vier artiesten die het voor het geld deden. Of toch even.

John Cleese
John Cleese© GF

JOHN CLEESE HAD EEN HELE DURE SCHEIDING

Er is wel degelijk een goede reden waarom John Cleese op 76-jarige leeftijd nog naar België komt. U moet weten: in 2008 scheidde Cleese van zijn vrouw Alyce Faye Eichelberger na zestien jaar huwelijk. Dat was geen propere scheiding. Als in: zijn ex kreeg 20 miljoen dollar. ‘Imagine how much I’d have had to pay Alyce if she had contributed anything to the relationship – such as children or a conversation.’

Vechtscheidingen: nooit echt grappig. Cleese maakt er ook geen geheim van dat zijn lege pensioenfonds zijn voornaamste motivatie is dezer dagen. Zijn vorige tournees heetten The Alimony Tour Year One en Year Two. Last Time to See Me before I Die dient, naar zijn eigen zeggen, ‘om van mijn scheiding te bekomen’. Wat al bij al nog oké was, ware het niet dat het niet bij die tournees gebleven is. Sinds 2008 zegt Cleese namelijk op alles ja. Hij deed stemmenwerk voor films als Get Squirrely, Spud 2, Winnie the Pooh en iets dat Beethoven’s Christmas Adventure heet. Spoiler: geen van die films is een nieuwe Life of Brian. Hij leende zijn stem aan videogames – zijn passage als ‘verwarde, oude man met pot op hoofd’ in The Elder Scrolls was behoorlijk pijnlijk.

En vooral: hij deed reclame. Herinnering – verwoestende reclame. Voor een brillenmerk deed Cleese de iconische ‘Damn good thrashing!‘-scène uit Fawlty Towers nog eens over – deze keer vergiste hij zich van auto omdat hij niet meer goed zag. En dan was er nog een reclamefilmpje voor een Amerikaans verzekeringsbedrijf, waarin hij een waterlek wilde laten herstellen. Lang verhaal kort: hij had last van ‘faulty showers‘. Had hij een crowdfunding opgestart om ons die woordspeling te besparen, wij hadden gestort.

Vier artiesten die het voor het geld deden
© EPA

DE WAANZINNIGE ONKOSTENNOTA VAN NICOLAS CAGE

National Treasure, The Wicker Man, Ghost Rider, Season of the Witch, National Treasure 2, The Sorcerer’s Apprentice, Ghost Rider 2, dertig andere films: Geen acteur die zo veel – en zo veel slechte – films heeft gedaan als Nicolas Cage in de laatste tien jaar. De kans is dan ook reëel dat u het zich ook al hebt afgevraagd: wat is er eigenlijk met Nicolas Cage gebeurd? Wel, 150 miljoen dollar onkosten. Dát is er met Nicolas Cage gebeurd.

Tussen 2000 en 2007 heeft Nicolas Cage een aanval van koopwoede gehad. Het is onduidelijk hoe, wat of waarom, maar aan het einde van die aanval was Cage de trotse bezitter van een eiland in de Bahama’s, de Lamborghini van de sjah van Iran, een haai, twee albinokoningscobra’s, een Gulfstream-jet, een collectie gedroogde pygmeeënhoofden, de eerste editie van de eerste Superman-comic, een grafsteen in de vorm van een piramide, een krokodil, een octopus, het voormalige huis van een seriemoordenaar en een 67 miljoen jaar oude dinoschedel. Die schedel bleek gepikt. Heeft-ie moeten teruggeven.

Wij verzinnen dat dus niet. De lijst met zijn aankopen dook vorig jaar op, nadat hij zijn belastingaanslag van 13 miljoen dollar niet had kunnen betalen. Voor 2016 en 2017 heeft hij negen films op de planning staan. We gokken dat zijn financiële problemen niet voorbij zijn. Dát, of hij heeft een nieuwe dinoschedel nodig. Ter info: die albinocobra’s heeft hij gekocht ’ter bescherming’. Nicolas Cage: altijd lachen.

Vier artiesten die het voor het geld deden
© Reuters

JERRY LEE LEWIS BEGON EEN TELEFOONLIJN VOOR DE FISCUS

Waarmee we aanbeland zijn bij de meest voorkomendereden waarom artiesten vreemde dingen doen: fiscale problemen. Hebt u zich ooit afgevraagd waarom Lauryn Hill de restjesplaat Ms Hill uitbracht? 1,8 miljoen schulden bij de IRS – de Amerikaanse fiscus. Country – ster en ganjaliefhebber Willie Nelson sloeg die tussenweg zelfs meteen over en bracht in 1992 The IRS Tapes:Who’ll Buy My Memories? uit, een plaat waarvan de inkomsten rechtstreeks naar de belastingdienst ging, goed voor 3 miljoen van de 9 miljoen dollar schulden.

En dan is er nog Jerry Lee Lewis.

Er is áltijd nog Jerry Lee Lewis.

In 1984 had de zanger van Great Balls of Fire 560.000 dollar schulden bij de fiscus. Lewis sloot vervolgens een deal met de overheid: de opbrengsten van zijn volgende project zouden rechtstreeks naar de IRS gaan. Het project in kwestie: zijn eigen 1-900-telefoonlijn. Voor wie niet mee is: dat is een soortement hijglijn. Zij het dan zonder gehijg. Wie inbelde, kon voor 2,75 dollar per minuut een reeks vooraf opgenomen boodschappen horen. In eentje vertelde Lewis over zijn jeugd en zijn eerste lief. In een andere deed hij uit de doeken hoe hij in het eerste middelbaar van school werd gegooid omdat hij met de leraar gevochten had. En dan was er ook eentje waarin hij uitlegde hoe je voor 24,99 dollar een gehandtekende foto en concertvideo kon krijgen.

Officieel: dat is het vreemdste wat Jerry Lee Lewis ooit gedaan heeft. Correctie. het twééde vreemdste. Is ooit nog met zijn dertien jaar oude nicht getrouwd, herinneren we ons plots.

Vier artiesten die het voor het geld deden
© GF

MARVIN GAYE BRACHT EEN ALIMENTATIEPLAAT UIT

In 1976 hing Marvin Gaye een arrestatie boven het hoofd nadat hij er niet in geslaagd was het onderhoudsgeld te betalen voor Anna Gordy, zijn ex-vrouw en dochter van Motown-baas Berry Gordy. Waarna zijn advocaat met een plan op te proppen kwam: Gaye zou de helft van de royalty’s van zijn eerstvolgende plaat op Motown aan Anna Gordy schenken.

Op zich was dat een goed plan.

Op zich.

De plaat in kwestie heet Here, My Dear. Dat is al een beetje grappig. Op de binnenhoes staat een tekening van een mannenhand die een vrouwenhand een plaat geeft boven een Monopolybord – alle geld en bezittingen zijn naar haar kant verschoven. En verder besloot Gaye om – tegen zijn gewoonte in – zelf de teksten voor het album te schrijven. Ter plekke. Laat ons zeggen dat dat te merken is. Track nummer drie heet Anger. Track vijf heet Is That Enough? en bevat de zinsnede ‘Somebody tell me please / Why do I have to pay attorney fees?’ Track twaalf: You Can Leave, but It’s Going to Cost You. Nadat ze de plaat had gehoord, wilde Gordy Gaye aanklagen wegens inbreuk op haar privacy – een rechtszaak waar ze uiteindelijk van afzag.

Geweldig blij was Gordy hoe dan ook niet met haar cadeau: Here, My Dear – verrassend genoeg niet zo’n slechte plaat, eigenlijk – werd Gayes minst succesvolle album van de jaren zeventig. Voor de volledigheid moeten we er wel bij zeggen dat het laatste nummer op de plaat Falling in Love Again heet, waarop Gaye op verrassend lieflijke wijze ‘She’s pretty, outside and in / She’s so wonderful’ zingt. Het bleek een ode aan Janis. Janis was zijn nieuwe vriendin.

DOOR GEERT ZAGERS

John Cleese staat op 28/4 in de Stadsschouwburg van Antwerpen, op 04/05 is hij te zien in de Capitole in Gent. Knack Focus trakteert op tickets voor deze show. Neem hier deel aan de wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content